Президентът Румен Радев направи обръщение във Фейсбук по случай Деня на българската община, в което се обяви за "адекватна данъчна политика, финансова самостоятелност и реална децентрализация" на местните власти.

Ето какво написа държавният глава в социалната мрежа:

"В Деня на българската община - 12 октомври, трябва да си спомним, че това е институцията, стояща най-близо до съдбите и проблемите на хората, призвана да "държи ръка" на пулса на делника.

Днес гражданите поставят пред кметовете, общинските съветници и служителите в общинските администрации високи изисквания за ефективност, прозрачност и обществен контрол. Ето защо в България най-сетне трябва да започне диалогът за адекватна данъчна политика, финансова самостоятелност и реална децентрализация, която да позволи на местните власти да отговорят на високите очаквания на хората.

Кредитът на доверие е онази огромна отговорност, която налага постоянство на волята и усилията в работата на всяка институция. На кметовете, общинските съветници и служители в общинските администрации пожелавам здраве и да бъдат на висотата на обществените очаквания! Не позволявайте на рутината да притъпи чувствителността Ви за болките и проблемите на гражданите!".

Вижте как гражданите коментират обръщението му: