Той каза това няколко часа, след като държавният глава Румен Радев коментира, че причината България да е най-бедната страна в ЕС, е политическа - неефективната институционална среда.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, на харчене на публичен ресурс", призова той.

"Макар и президентът да е посещавал различни общини в България, колко от проблемите им е решил? Уважавам президентската институция, но за съжаление Румен Радев, заедно с БСП, има антиевропейско поведение", каза още Цветанов пред журналисти след среща с кметове от община Смолян, предаде Нова телевизия.

Той припомни случая в Свищов от миналата година, когато бил изолиран от срещата на Радев с кмета на града.

„Когато обаче после стана време за същинското решаване на проблемите, кметът дойде при нас. Той бе независим кандидат, подкрепен от БСП, но това означава ли, че не трябва да работим заедно? Не е важно от коя партия си, а дали те е грижа за хората“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

Той коментира и зачестилите инциденти по пътищата.

„Бяхме намалили сериозно броя на жертвите, но, за съжаление, през последните години се връщаме към стойности от най-черните времена. Във всички препоръки от ЕС пише едно – манталитетът на българския водач трябва да се промени. Това съветвам и аз – да се уважават всички участници в движението“, посочи Цветанов.

По думите му глобите в България са високи, като единственото, което може да се подобри, е събираемостта им.

„Не бива да очакваме обаче от МВР да бъдат пъдари на пътя. Най-важна е превенцията. Затова още от ученическа възраст децата трябва да бъдат възпитавани като толерантни бъдещи водачи и да им се дават лошите примери на недобросъвестните шофьори“, обясни той.