Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социалноикономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018.

„Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, каза още той и посочи, че една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

„Първият важен въпрос е – къде сме ние. Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н., каза президентът.

Според него обаче България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция.

По думите на президента в момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

„В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“. 

Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много“, каза още президентът

Радев и посочи, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда.

Радев разкритикува и парламента за много чести и понякога и хаотични промени в законодателството. По думите му това води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, всичко това действа негативно на българската икономика.

Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на Правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност“, каза още президентът.