Извънредно правителствено заседание ще се проведе от 09.00 часа на 7 декември, събота, съобщиха от правителствената информационна служба. Министерският съвет ще разгледа проект на Решение за одобряване на проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Преди два дни от интервю на премиера Бойко Борисов пред bTV стана ясно, че до края на тази седмица на извънредно заседание правителството ще приеме всички препоръки на Венецианската комисия, за да "докаже на всички критици", че упреците за липса на върховенство на закона са неоснователни.

Независим прокурор ще разследва главния - тази промяна щяло да предложи правителството. Наред с това обвинител №1 ще се отчита пред парламента.

Правилно ли е главният прокурор да разследва себе си? Не. Казват, че трябва да има абсолютно независим прокурор, звено, с две трети да се избере от Прокурорската колегия. И ако не дай, боже, има извършено престъпление от главния прокурор, този прокурор да може да го проведе без да се отчита на никой, отбеляза Борисов.

Премиерът каза, че е запознат с черновата на становището на европейските юристи.

Какво препоръчва Венецианската комисия

Венецианската комисия към Съвета на Европа прие днес становището си по предложените промени в българското законодателство, свързани с възможността за разследване на главния прокурор, съобщи БТА.

Венецианската комисия приветства усилията на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските власти за решимостта и откритостта в търсенето на изход с всички заинтересувани страни, се посочва в съобщение на институцията. Изразено е съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Според Венецианската комисия обсъжданите промени не следва да обхващат върховните съдии. Българските власти са призовани да се откажат от това намерение, защото то не е от полза за съдийската независимост и не съответства на европейските изисквания и на българската Конституция.

Допълва се, че според законопроекта решението за започване на разследване срещу главния прокурор ще се основава на данни, събрани от негови подчинени. Венецианската комисия предлага няколко възможни изхода, сред които:

  • задължаване на главния прокурор да се въздържа от намеса в разследванията срещу него;
  • предвиждане на възможност и съдийската колегия във ВСС да предложи отстраняването на главния прокурор;
  • поверяване на разследването на "някакъв вид независим прокурор".

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура.

Пълното съдържание на становището се предвижда да бъде представено на 9 декември.

Разследването на "тримата големи"

В началото на лятото министърът на правосъдието Данаил Кирилов огласи промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на "тримата големи", припомня lex.bg. Законопроектът предлагаше разследванията срещу двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор за извършено умишлено престъпление да могат да започват по предложение на трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието. Разрешение да дава Пленумът на ВСС, като решението ще се взема с поне 17 гласа "за", а самото разследване да провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура.