Само "Български възход", "Демократична България" и "БСП за България" приеха поканата на "Продължаваме Промяната" и дойдоха на срещата за определянето на националните приоритети пред страната. В пълен лидерски състав обаче бяха само от ДБ, докато председателите на БСП и БВ Корнелия Нинова и Стефан Янев изпратиха свои заместници.

Срещата беше бойкотирана от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Целта на съвместната консултация е вторият мандат и евентуално оползотворяването му за съставяне на мнозинство за кабинет. 

"На 5 януари тази програмна декларация да бъде включена за гласуване в пленарна зала. В зависимост от резултатите от това гласуване, ще последват следващите стъпки. Ако тя не получи подкрепа, ще върнем мандата неизпълнен", каза акад. Николай Денков на 20-ти декември.

Ключът към кабинет с втория мандат е БСП, призна Асен Василев.

"Единственият начин е честни избори - да премахнем възможността от много недействителни бюлетини и грешки по протоколите. Тази задача трябва да стои пред едно евентуално правителство, което може да стане с разбирателство. Ключът към това разбирателство е БСП", каза Василев.

На срещата между депутати от "Продължаваме промяната" и БСП Василев призна, че форматът, в който се срещат, е недостатъчен за създаване на кабинет. Независимо дали ще има кабинет с втория, с третия мандат или нови избори, смятам, че това са две големи цели, които са критични за това, страната да тръгне напред - влизане в Шенген и в еврозоната.

Василев изтъкна, че може да се обединят около някои конкретни задачи. 

В началото на срещата номинираният за министър-председател от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков благодари на колегите си, които са изпратили своите програми и предложения.

Вървим към подготовка на програмна декларация, в която да бъдат включени основни национални приоритети и конкретни задачи за тяхното постигане, отбеляза той. Ако мине през гласуване в НС, тя може да послужи за отправна точка на следващо управление.

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме Промяната", припомни основните приоритети, сред които:

  • Влизането на България в Шенген и в еврозоната
  • Увеличението на минималната работна заплата на 50 процента от средната работна заплата
  • Индексация на пенсиите с процент, който изпреварва инфлацията
  • Подобряване на условията за правене на бизнес в България
  • Приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост
  • Ускоряване и облекчаване на процедурата по издаване на синята карта
  • Приоритетите, свързани със съдебната система и правовия ред

 От БСП изразиха задоволство, че сред приоритетите ги няма смущаващи за тях и отново поставиха акцент върху социалните приоритети.

"Много се радвам, че там разделителните линии, които се очертаха през последните месеци, ги няма или поне не са в такава степен да продължават разделянето. Разбира се, имаме различия и те ще бъдат обект на по-нататъшни дискусии. Лично аз приветствам програмния подход с тази декларация, която се представя", каза зам.-председателят на партията Атанас Зафиров.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов благодари на Денков за усилията, които прави, за да има кабинет. Иванов изтъкна двата най-важни приоритета за "Демократична България".

"Има два големи репера, на които държим. Едното е нашата евроатлантическа ориентация, другото целта за влизане в еврозоната и третото е 3% дефицит. ДБ не просто гледа на заявката за 3% дефицит като на някакъв слоган, ние ще подхождаме по-консервативно към прогнозите как може да се развиват процесите с оглед удържането на тази цел. Неравенството не знам дали ще можем да го излекуваме, но важният акцент е да създадем условия за всеки, който иска да просперира.

Георги Самандов от "Български възход" подчерта, че неговата формация особено държи на предоговарянето на Плана за възстановяване в частта за въглищните централи.

"Нашите приоритети са приемане на РБългария в Шенген, присъединяване на страната към еврозоната, овладяване на инфлацията и засилване на събираемостта на средствата. Когато говорим за бюджет, ние сме убедени, че той трябва да бъде консервативен и приходите да отговарят на разходите, трябва да дефинираме социално слабите и социално бедните", заяви на срещата Самандов.

"Основен приоритет е да запазим въгледобива, но при спазване на екологичните норми. Трябва да предоговорим Плана за възстановяване в частта за въглеродния отпечатък", наблегна депутатът на Стефан Янев.