Няколко часа преди насрочената за следобед обща среща на партиите в НС по търсене на подкрепа за втори мандат от ПП обобщиха, че до този момент ГЕРБ и ДПС не са дали вид, че желаят да участват, а присъствието си са потвърдили само от "Демократична България", БСП и "Български възход". 

"ДПС и ГЕРБ не са реагирали на изпратените от нас приоритети и покана за среща. Може би смятат пак да го направят на политически театър", коментира Даниел Лорер в ефира на бТВ, след като вчера Десислава Атанасова обвини ПП в "политическа шмекерия" и отрече да са се виждали и да са разговаряли с ГЕРБ.

"В рамките на усилията на "Промяната" да създадем правителство, ние разделихме задачата на две - да намерим общи приоритети и след като видим, че има разбирателство, да предложим състав, който да ги изпълни. Ние сме като сапьори в парламента", каза той.

Преди два дни от "Продължаваме Промяната" предложиха на парламентарните групи да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарна зала. На политическите сили беше даден срок до четвъртък вечерта за предложения по декларацията. Тогава номинираният за министър-председател Николай Денков съобщи, че в петък следобед от 14:00 часа са поканили всички парламентарни групи да обсъдят приоритетите в декларацията.

"Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети", каза още Николай Денков.

Лорер коментира, че Денков е дал повече от ясен знак, че ПП търси разбирателство. Той подчерта, че партията няма да се откаже от Асен Василев и Кирил Петков, каквото условие поставиха от ГЕРБ на първата обща среща на партиите - двамата бивши премиер и вицепремиер от четворната коалиция, да не участват в състава на правителството.

"Асен Василев и Кирил Петков ще бъдат винаги до нас, както и ще бъдат част от кабинета, ако се стигне дотам", увери той.

"Ако ПП не съумее да създаде правителство, ние ще завещаем на носителя на третия мандат една много ясна програма с приоритети", допълни още той.

"Очакваме от ГЕРБ да изпратят своите виждания за политики, с цел да намерим общ хоризонт, така че да съставим една съвместна програмна декларация, която да внесем в Народното събрание и на база на нея да се прецени дали може да се направи правителство на малцинството, заедно с партньорите ни от "Демократична България", допълни по темата съпартиецът му Венко Сабрутев по БНТ. Той уточни, че потвърждение за участие в срещата са дали от ДБ, БВ и БСП.

"Не водим непублични срещи, не сме правили срещи, които са извън този обхват, който медиите знаят", заяви Венко Сабрутев. Той обаче не скри, че по-скоро е скептично настроен и че видимо предстоят нови избори.