Парламентарните групи на "БСП за България" и "Възраждане" внесоха искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционно решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна, съобщиха от пресцентровете на двете партии. Необходимият брой подписи за такова искане е събран. Под документа са се подписали 50 народни представители - 26 от "Възраждане" и 24 от "БСП за България".

Искането вече е внесено в деловодството на Конституционния съд.

В днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в "Държавен вестник". От "БСП за България" настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

По-рано днес президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Радев оневини служебния кабинет за изпращането на оръжие за Украйна, защото това е било наложено от Народното събрание.

Освен това, според президента, ветото е безпредметно, защото Министерство на отбраната вече е променило текста на ратификацията и предстои промяната да влезе за ново гласуване веднага след Нова година. Тя предвижда всички решения по предоставянето на военна помощ да минават и през парламента.  Предложението е в отговор на критиките, че след ратификацията на военната помощ, решението за бъдещо предоставяне зависи само от Министерския съвет.

"За да се избегнат всякакви противоречиви тълкувания по този въпрос, Министерството на отбраната никога не си е мислило, че Народното събрание ще бъде изолирано от този процес, доколкото същото осъществява контрол върху изпълнителната власт", обясни служебният заместник-министър на отбраната Катерина Граматикова.

Предложение в този дух беше направено и от БСП, докато се обсъждаше на второ четене помощта за Украйна. Те поискаха всяко решение да минава през ратификация от депутатите, но на последното заседание на Комисията по отбрана депутатите дори не допуснаха предложението за гласуване. Председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев обясни тогава:

"По същество изменя текста на сключения договор. Член 84-ти от Правилника за дейността на Народното събрание и член 85-ти от Конституцията на Република България ясно и категорично казват, че не могат да се внасят предложения, които променят по същество договорите, подложени на ратификация".

До обнародването на решението за помощта страната ни не е изпращала военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, казаха от министерството днес в коментар на твърденията, че българско въоръжение вече се ползва от силите за териториална отбрана на Украйна.