България се намира състояние на конституционна криза, заяви преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров. Той напомни, че двама съдии от Конституционния съд са с изтекъл мандат, не е попълнен и съставът на ВСС и на Инспектората към ВСС. Според проф. Киров президентът Румен Радев не трябва да разтяга времето с връчването на мандатите само и само, за да няма избори през зимата.

"От една страна - наистина се правят някакви опити за формиране на кабинет, но основната цел в тази процедура е да се формира парламентарно правителство, а не да се подбере най-удобната дата за провеждането на парламентарни избори. Защото така излиза - нарочно бавим връчването на мандатите, кретаме трети месец в тази процедура, за да прехвърлим зимата, защото посред зима не трябвало да се правят избори. Ама ако се наложи, ще ги правим посред лято, посред зима, ако трябва, и на Нова година ще ги правим", каза проф. Киров по БНТ.

По думите му времето, което президентът остави на партиите преди връчването на първия мандат, е трябвало да бъде използвано от всички политически сили за преговори за управление.

"Това са приказки на наивници, че трябва да се осигури време, те да започнат разговори за формиране на коалиции. Разговорите за формиране на коалиции започват не с консултациите при президента, а в изборната нощ след обявяването на данните от социолозите", посочи той.

Проф. Киров прогнозира неуспех за втория мандат, като коментира, че от "Продължаваме промяната" не могат да поставят условия на пленарната зала за подкрепа на кабинет.

"Че какви са тези хора от ПП да поставят условия на всички останали?! Другите партии могат да ги изпълнят, само ако са в състояние на много тежък махмурлук. Той обяви акад. Николай Денков за най-неуспешния министър на МОН, който сме имали през последните 20 години. "Критичен съм, тъй като съм му ял попарата, познавам го в много светлини", каза за него преподавателят от Софийския университет. 

Успехът на третия мандат, според проф. Киров, зависи от едно посолство у нас.

"Най-вероятно третият мандат ще бъде възложен на "Български възход". При такъв вариант правителство може да се състави само при едно условие - че от едно посолство добре си свършат работата. И може би в момента, с разтягане на процедурата, ние им даваме време да се ориентират и да предприемат необходимите стъпки. Персоналните промени в посолството нямат отношение към това", каза още той. "Персоналните промени нищо не означават, политиката винаги е една и съща", добави юристът.

Проф. Киров коментира още, че мотивите на ветото на президента Румен Радев срещу промените в Изборния кодекс са слаби и вътрешно си противоречат.

"Мотивите за ветото на президента са най-слабите мотиви, които съм виждал, от 30 години насам. А аз съм чел мотивите на почти всички случаи на наложено вето. Те са вътрешно противоречиви. Какво ще стане, ако един гласува на машина, а останалите - на хартия - ще се освети вота. А какво ще стане, ако всички гласуват на машина и тя се повреди и последният гласува на хартия - пак вотът му ще бъде осветен. Винаги има такъв вариант да се стигне до осветляването на вота на един или друг човек. Затова членовете на СИК гласуват последни и така могат да запазят тайната на вота в такива казуси", коментира той.

Според него допълнителни споразумения за предоставяне на военна помощ на Украйна не трябва да бъдат сключвани само по волята на правителството, а трябва да минават за ратификация и през Народното събрание. Той допълни, че списъкът с въоръжение, който предоставяме, е редно да бъде публичен, а не секретен и даде пример с въоръжението, което други държави предоставят на Украйна.

Проф. Киров коментира и ангажимента, поет от предишното управление, в Плана за възстановяване и устойчивост да запишем затварянето на въглищшните мощности на 40%. "Ще убием кокошката, която снася златни яйца, това ще направим, от глупост", коментира юристът и добави, че вече нищо не може да бъде коригирано.