Това каза пред журналисти вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в която синдикатите не участваха, предаде „Фокус”.

Най-важните предложения са - ТЕЛК за работна инвалидност (без децата и пенсионерите) да премине към НОИ, за да се затегне контролът върху инвалидните пенсии, каза Дянков.

Другата важна тема е за това - всеки да си плаща личните осигуровки в държавната администрация.

Дянков заяви още, че ще се анализира мярката за криминализиране на укриването на осигуровки, "трябва много внимателно да се опише дефиницията какво означава укриване, за да не ударим фирми, които са си осчетоводили осигуровките, но просто за 1-2 месеца нямат възможност да ги платят".
Това е съвсем различно от това някоя фирма да укрива осигуровки”, смята Симеон Дянков.

Обсъден е бил въпросът за плащането на всички заплати по банков път. Дянков припомни, че предложението е било обсъждано миналата година, влязло е в парламента и не е било одобрено.
Спорните въпроси са били за малките населени места и за таксите – "няма как (особено за по-ниските заплати), ако го направим по банков път, банките да събират такси и от това, че сме решили".
Финансовият министър ще покани на следващото заседание на Тристранния съвет представители на Асоциацията на търговските банки.
"За тях това ще бъде изгодно и очакваме от тях отстъпки – първите 5 или 10 транзакции, да са безплатни – има различни формати”, каза министър Дянков.

Малко преди заседанието днес КНСБ пусна декларация, че се оттегля от съвета.
От синдиката са категорични, че отговорността за приетите едностранно решения, включително и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, а не на синдикатите и наемния труд в България.
Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви пред БНР, че няма как да водят преговори, при положение, че управляващите "днес казват едно, утре друго".
Според него, няма как синдикатите да се върнат на масата на преговорите, когато са подписали документ, който се нарушава.

Ако не е министър Симеон Дянков, страната ще изпадне в много тежко финансово състояние, категоричен беше преди заседанието председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, предаде БГНЕС.
Той е убеден, че именно Дянков е човекът, който ограничава безумното харчене на средства по най-различни поводи.
Диалогът с нас не е скъсан, подчерта председателят на БСК.
Според него заседанието на Тристранния съвет няма да е легитимно без синдикатите.