Протестиращи викаха "Оставка", "Мафия" и "Кой предложи Пеевски?" пред университета, докато Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов поднасяха венци пред паметника на проф. Стефан Бобчев - основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, чийто наследник е УНСС. (вижте видео по-долу)

Недоволните бяха издигнали и плакати с надписи "Ела в Софийския университет" и "Изход за боклуци" до страничен вход, откъдето си тръгна премиерът.

Орешарски е завършил университета и е доцент в катедра "Финанси".

Това е второто подобно "посрещане" на премиера в последните дни. В петък няколкостотин протестиращи го посрещнаха със скандирания "Оставка" пред БНТ, където бе гост в предаването "Панорама".

Премиерът и финансовият министър откриха 93-тата учебна година в аулата на УНСС, както и обновената книжарница в университета.
Ректорът проф. Стати Статев ги посрещна като скъпи гости в дома им, тъй като и двамата са преподаватели там.

Министър-председателят призова студентите сами да формират свое мнение за икономическите и обществени тенденции.

„Готовите знания са само прозорец, през който вие трябва сами да виждате икономиката през своите очи”, обясни той. 

Премиерът пожела на студентите да не забравят, че пред тях е хоризонтът на знанието.

"Четете, за да научите колкото може повече, но е по-важно да изградите мирогледа и да изградите начина на мислене”, напътства още премиерът.

Орешарски подчерта, че именно сред студентите на УНСС са бъдещите лидери на страната ни.

Министър-председателят си спомни годините, когато е бил студент в УНСС:

„Допуснахме много грешки, бяхме колебливи, друг път избързвахме. Но успяхме да се приобщим към европейските общности. Работете упорито, за да може след време да имате повече основание от мен да заявите – „имаше много предизвикателства, успяхме и сега страната ни е сред една от най-напредналите общности в ЕС”.