Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството. Прекарахме три часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения, а не да се конфронтираме. Ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни. Това заяви премиерът Кирил Петков след разговор с представители на транспортния бранш в опит да се намери решение за проблемите в сектора, ден преди обявения общонационален протест. 

Министър-председателят съобщи, че са поети ангажименти от кабинета още тази седмица министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов да направи работна среща за детайлите по тол системата, а министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за допълнителни срещи по всички други теми.

"Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ (пропан-бутан - бел.ред) и метана. За най-малките превозвачи вдигането на ДДС прага е 100 000 и ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще е 9%. Имаме предложение за по-ниски цени от производителите на био добавката. Аз поех ангажимент, че ще върнем отговор, за да балансираме - хем да спазваме ангажимента си към Европа, хем да не фалират превозвачи", добави Петков.

От своя страна Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изрази задоволство от проведената среща, но добави, че протест утре ще има.

"Благодаря на г-н Петков, че поднесе извиненията си за това, че предишния път ни е посочил вратата. Ние също поднесохме своите извинения, за да възстановим диалога. Но протест утре ще има, защото няма никакви конкретни решения към днешна дата. Разговорите и работата на работните групи продължават. Протест утре ще има - започваме в 9 ч. Ще има протестни шествия", допълни тя.

Премиерът пък каза, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите.

"Утре е важен ден и за учебната програма, защото има матури", допълни той.

Протестът започва в 8:30 ч. Ще бъде законен, мирен, като знак от наша страна за възстановения диалог. От страна на правителството нямаме никакви конкретни мерки. Протестите ще се проведат в София и големите градове, а шествия ще има на граничните пунктове, обясниха превозвачите.