Временният премиер на Испания Педро Санчес загуби и втория вот на доверие в Парламента в четвъртък, предаде Асошиейтед прес. Това стана след като преговорите за формиране на управляваща коалиция с партията "Подемос" се провалиха.

Санчес получи 124 гласа "за" от всички депутати от Социалистическата партия плюс един депутат от по-малка партия, което го отдалечи твърде много от нужното обикновено мнозинство. "Против" гласуваха 155 депутати. "Въздържали се" гласуваха 67 депутати. Санчес трябваше да получи подкрепата на 176 депутати от общо 350.

Това беше второто гласуване в парламента в рамките на седмицата. Във вторник Санчес не получи абсолютно мнозинство и така се стигна до гласуването днес, за което му беше нужно обикновено мнозинство. До последния момент Санчес водеше преговори с радикалната левица Подемос, за да си осигури нейната подкрепа, но в крайна сметка това не се случи.

Малко преди вота Санчес призна, че няма да успее да го спечели и каза, че преговорите с Подемос за съставяне на коалиция са се провалили.

"Споразумението не е възможно", заяви Санчес и упрекна Подемос за провала. Той заяви, че исканията на Подемос за власт в правителството са били прекалено високи.

Източници от Подемос казаха, че нейните депутати ще се въздържат при гласуването, допълва Ройтерс. Лидерът на Подемос Пабло Иглесиас пък призова Санчес да продължи да преговаря с неговата партия, а не да води страната към нови избори.

Сега депутати имат срок до 23 септември, за да постигнат пробив в политическата задънена улица или Испания я очакват национални избори за четвърти път за пет години. През този период Санчес може да направи нов опит да си осигури парламентарна подкрепа.

По-рано социалистическата партия на Педро Санчес и крайнолявата "Подемос" си отправиха взаимни обвинения, че блокират сформирането на ново правителство, предаде Франс прес.

"Не искаме на всяка цена да влизаме в правителството", заяви водещият преговорите за ново правителство от "Подемос" Пабло Еченике в интервю за испанско радио.

Според Еченике социалистите предлагат на "Подемос" четири места в бъдещото правителство, но не и правомощията, които ще позволят на крайнолявата партия да подобри условията за живот на населението.

"Подемос" иска да управлява повече от половината от бюджета. Те буквално поискаха от нас да им поверим правителството. Това е една абсолютно нереалистична позиция от тяхна страна", заяви Кармен Калво, която води преговорите от името на социалистическата партия.