Социалистът Педро Санчес бе натоварен вчера от краля на Испания със задачата да състави правителство след победата на партията му на парламентарните избори през април, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Фелипе Шести "предложи Педро Санчес като кандидат за председател на правителството", заяви председателят на Конгреса на депутатите Меричел Батет Ламаня след срещата между Санчес и краля.

"За мен е чест да приема тази задача", каза малко след това Санчес пред журналисти.

Санчес каза, че следващата седмица ще се срещне с лидерите на други политически партии, за да преговаря за "съставянето на стабилно правителство за следващите четири години", предаде Асошиейтед прес.

На изборите в края на април Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) беше първа политическа сила, но при събраните от нея едва 28,8 процента от гласовете тя няма достатъчно депутати в парламента, за да образува мнозинство. Очаква се Санчес да търси вариант да състави управляваща коалиция заедно с по-малките регионални партии, дори евентуално с участието на депутатите сепаратисти от Каталуния.

Санчес е начело на правителство на малцинството от юни миналата година, когато свали от власт управлението на консерватора Мариано Рахой след вот на недоверие. След като обаче в началото на тази година каталунските депутати отказаха да подкрепят предложения от Санчес бюджет, и.д. премиерът свика предсрочни парламентарни избори.

Социалистът заяви, че четирите стълба на управленската програма ще бъдат борба срещу климатичните промени, цифровизация, намаляване на неравенствата и работа за по-силна Европа.