Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес, както се очакваше, днес не успя да получи при първия си опит подкрепа в долната камара на парламента за сформиране на правителство, предаде Ройтерс.

През следващите два дни, преди второто гласуване в четвъртък, той ще трябва да се опита да сключи сделка с крайнолявата партия "Подемос".

Санчес, който изпълнява длъжността премиер след изборите през април, завършили без категоричен победител, се нуждаеше от абсолютно мнозинство от поне 176 гласа в 350-местния Конгрес на депутатите, за да бъде утвърден като министър-председател. Днес той получи 124 гласа "за" срещу 170 "против" и 52 въздържали се.   От "Подемос" се въздържали като жест към кандидата, предаде вестник "Паис" .

Снимка: АР/БТА

В четвъртък на Санчес ще бъде достатъчно да получи обикновено мнозинство.

Миналия четвъртък членовете на крайнолявата "Подемос" гласуваха, че партията им може да подкрепи Санчес само ако той се съгласи да бъде съставено пълноправно коалиционно правителство, без право на вето кой от "Подемос" ще влезе в кабинета.

В двучасова реч вчера в парламента Санчес вчера спомена само веднъж "Подемос" като призна, че преговорите вляво са се оказали доста сложни.

"Убеждаваме се, че не е лесно да постигнем съгласие, но нищо, което си струва, не е лесно. Става дума за бъдещето и очакванията на милиони испанци", каза Санчес. Той се обърна към опозиционната Народна партия и "Гражданите", като ги призова да се разграничат от крайнодесните "Вокс", както и да се въздържат при гласуването и така да го оставят да управлява.

"Не ви моля да одобрите този проект, а да махнете бариерите, да позволите Испания да има правителство".

Въпросът за Каталуния отсъстваше от речта на Санчес, подчертаха от опозицията и го обвиниха, че така търси отново гласовете на сепаратистите.

С оглед на възможността да не може да се състави правителство и да се стигне до нови избори, вероятно през ноември, Санчес се обяви за конституционни промени, с които да се избягват такива ситуации.

Иначе в речта си той обеща ново увеличаване на минималната месечна заплата, която от януари е 1050 евро, да увеличи пенсиите с инфлацията, да увеличи парите да образование до 5% от брутния вътрешен продукт. Но ще се стреми и към намаляване на дълга до 95,8% от БВП и дефицита до 2% от БВП.