Досегашният общински съветник от ВМРО в Шумен Деан Станчев положи клетва като народен представител от "Обединени патриоти" на мястото на Емил Димитров-Ревизоро, който стана министър на околната среда и водите след ареста на Нено Димов заради водната криза в Перник.

Димитров беше избран като депутат от Шуменския избирателен район и за това го заменя следващият в местната листа Станчев, който е изтъкнат член на партията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов.

Станчев беше втори мандат общински съветник. Още преди няколко дни той коментира, че като най-важни приоритети си е поставил по-високите доходи и сигурност на населението.

"Няма да правя нищо по-различно от това, което и досега - ще браня интересите на всички българи", каза 37-годишният патриот, като подчерта, че в парламента ще подкрепя и всичко, което е полезно за Шумен и шуменци.

Станчев е един от известните активисти на ВМРО. Той беше сред стотиците националисти, блокирали през пролетта на 2017 г. граничния пункт "Капитан Андреево" в опит да спрат български изселници от Турция да гласуват на парламентарните избори.

Снимка: Официален профил във Facebook

Този случай стана известен с това, че един от лидерите на коалицията Валери Симеонов се държа грубо с възрастна жена.

Станчев е участник и във факелните шествия на ВМРО срещу Ньойския договор.

Той обаче стана най-известен през януари 2008 г., когато беше арестуван и осъден на 45 дни в затвор в Сърбия. Тогава той, друг шуменец - Атанас Боруков, и още един българин бяха задържани и обвинени от местните власти, че са скъсали и поругали демонстративно сръбското знаме. В джоба на Станчев бeше открито парче от флага. Активистите на ВМРО били в Сърбия, за да участват в поклонението за годишнината от гибелта на Мара Бунева и да положат венци на паметника на Васил Левски в Босилеград.

След като излежа присъдата си и се върна в България, Станчев се оплака, че е бил малтретиран в затвора.

"До момента, в който отидохме във Враня, всичко беше нормално, там ни разделиха и започна адската част. Бях бит, след това ме откараха в килия, където осветлението беше загасено и ме нападнаха сръбски затворници", разказа той пред медиите, като подчерта, че сърбите счупили тояга в гърба му, докато го удрят. Той показа окървавената си тениска. На другия ден бил отведен при лекар, но бил предупреден да не подава никакви сигнали, че е бит.