В неделя Бисеров е поискал среща с Местан и почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, на която ги е уведомил за решението си. Без да им каже причините, ги помолил негова да бъде преценката кога и как ще ги обяви публично. Уверил само, че те нямат нищо общо с политиката на ДПС.

"Аз съм достатъчно искрен да споделя, че когато го узнах в ранния следобяд в неделя, също бях изненадан, не крия това. Какви са точно мотивите, уверявам ви, не знам. Когато узная, ще бъда достатъчно доблестен, да ги споделя, но първи по този въпрос ще проговори той", коментира пред БНР Местан.

Местан изключи вероятността Бисеров да участва в нов политически проект, както и оставката му да е свързана по някакъв начин с Делян Пеевски.

Лидерът на ДПС бе категоричен, че това събитие няма да доведе до никакви сътресения в партията и определи неоснователни коментарите, че има някаква промяна в политиката й.

ДПС остава плътно зад кабинета, категоричен бе той.

По-късно Местан даде пресконференция, на която обяви, че щом чуе мотивите за оставката, ще даде и оценка, сега бил безсилен да каже повече.
Той уточни, че Бисеров е заявил, че замразява членството си в ДПС.

На въпрос кой ще го наследи на всички постове, лидерът на партията отвърна: 

"Вероятно в сряда след гласуването на освобождаването му по негова молба, ще трябва да вземем решение за подходяща фигура, която да заеме тежките постове”, каза още Местан.

Той помоли журналистите да продуцират каквито искат хипотези, но да отразят категоричното му мнение, че мотивите наистина ще се окажат извън ДПС.

"Не знам нищо", така отговори по-рано депутатът от ДПС Йордан Цонев на репортери и подчерта, че е лично право на Бисеров да напусне.

Цонев се оплака, че медиите са му развалили неделята:

"Вече ще ми диктувате дневния ред и живота".

Вчера той каза само, че бил "ошашавен" от оставката. 

Бившият депутат от ДПС Осман Октай обаче лансира версията, че Бисеров е бил принуден

"Бисеров и хората около него бяха втори по власт в ДПС и представляваха корпоративните комуникации от т.нар. "кръг от обръчи" на Доган. Той дава много силен сигнал, че никой без него не може да координира корпоративните интереси около това управление".

Оставката на Христо Бисеров не би трябвало да повлияе на кабинета, коментира лаконично премиерът Пламен Орешарски.