Новият бюджет за чистотата на София беше окончателно одобрен от Столичния общински съвет(СОС). Той възлиза на 217 милиона лева, като са предвидени повече пари за събиране и извозване на отпадъците. Не се предвижда увеличаване на такса "смет".

По-рано днес общинарите гласуваха по-висок данък за старите коли.

В план-сметката за чистотата на София се предвижда и увеличаване на средствата за районите - за косене, почистване и поддръжка на междублоковите пространства, като е заложено и повече за миене на улиците, каза заместник-кметът по екологията Йоана Христова и добави:

"Машинно миене на 367 000 декара, да метем машинно, 423 000 декара, да увеличим парите за междублоковите пространства, да имаме повече средства за разделно събиране, за събиране и транспортиране на битовите отпадъци, вдигайки в това число средствата за едрогабаритни отпадъци".

Христова каза още, че не се предвижда увеличение на такса "смет".

Опозицията в Общинския съвет гласува против предложеният план-сметка за чистотата. Методи Лалов от групата на "Демократична България" заяви:

"План-сметката е още от същото. Колко години още в последния момент 2020 ще направите нещо на парче, както днес ни давате план-сметка на парче".

От Групата на БСП също не подкрепиха бюджета за чистотата и поискаха създаването на общинско предприятие, което да поеме чистотата на града.

Считаме, че изцяло моделът, по който се събират и се разходват за различни дейности по чистота, парите на софиянци, е грешен", каза Калоян Паргов.