Министър-председателят посочи, че заявлението на Пеевски е било съгласувано с него, както и с ръководителите на партиите БСП и ДПС- като "проява на отговорност и зрялост" в създалата се ситуация.

Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации, заявява Орешарски, съобщиха от правителствената информационна служба.

Избраният в петък за председател на ДАНС Делян Пеевски съобщи в писмо до медиите, че е готов да приеме решение на Народното събрание (НС), с което да се отмени избирането му.

"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми", посочва Делян Пеевски.

Той подчерта, че този акт е израз на общата отговорност - неговата, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС.

Междувременно в социалните мрежи се подготвят протести в цялата страна срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС.