Има процедура, която не е за конкретния случай за добив на шистов газ, а за всички подземни богатства за отдаване на добив, ако въобще се стигне до там. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БНР. По отношение на процедурата още не е сключен договорът за концесия, но ако бъде сключен, в него ще има условие разрешението за проучване да стане само ако е готова екологичната оценка. За да се направи тази оценка инвеститорът трябва да внесе работен проект за целия цикъл на проучването, към момента нищо не е внесено и ние не можем да се произнесем, категорична бе Караджова.
Миналата седмица премиерът Борисов бе посрещнат с протести против проучванията за шистов газ в Добричко. Изнервен той обяви, че ще подпише договора за проучването "на инат", но по късно се извини за тези свои думи.

Доц. Георги Георгиев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" по геология заяви, че министър Трайков афишира отдавна, че правителството ще подпише договор за проучване на шистов газ и оттам дойде острата реакция на някои специалисти, защото тези проучвания крият доста опасности, особено за района, в който се планира да се провеждат в България. "Онзи ден със задоволство чух казаното от министър Караджова. Това е първата публично афиширана разумна стъпка на правителството. Ясно се подчертава, че кандидатите за проучване трябва да представят работна програма. Ние не знаем досега какви проучвания възнамеряват да провеждат", обясни доц. Георгиев. Караджова подчерта, че не може да се произнесе върху нещо, след като не се знае какво е то.

Доц. Георгиев посочи от своя страна, че преди да се стигне до референдум, правителството трябва да знае какво се възнамерява да се върши като проучвания. Караджова гарантира, че когато се внесе проект за търсене и проучване и особено предвид безпокойствието на хората, "бъдете уверени, че най-добрите специалисти от България, дори и от чужбина ако трябва ще бъдат поканени на обсъжданията на този проект". Доц. Георгиев каза, че не само, че нямаме условия за намиране на количества шистов газ, но ако се намери нещо, то ще бъде толкова малко, че няма да представлява промишлен интерес. "Оттук се поражда въпросът заслужава ли да се хващаме на въдицата да правим проучвания, след като те няма да доведат до очаквания резултат. Не знам каква е изгодата за извършването на такива проучвания", категоричен бе доц. Георгиев.