Към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща по негово искане с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев и водената от него делегация в България.

Тя посочи, че остават отворени за диалог на всички равнища, за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната позиция на БСП е, че присъединяването на Република Северна Македония към ЕС е гаранция и възможност за развитие на региона.

"Ние винаги сме подкрепяли присъединяването на Северна Македония към ЕС. Подкрепихме договора за добросъседство, както и декларацията на българското Народно събрание. Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в Северна Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и истини", заяви Нинова.

Разбираме напълно, че към нас като партия очакванията са още по-големи, отколкото към другите партии, тъй като ние и Социалдемократическия съюз, който управлява в Република Северна Македония начело със Зоран Заев сме сестрински партии и участваме в общите международни организации на социалистическите и социалдемократическите партии. Ние сме партньори, ние сме и приятели, уважаваме това приятелство и партньорство, но над него поставяме България и българския национален интерес. Затова заявихме, че нашата позиция остава непроменена. А тя е, че към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Заявихме, че оставаме отворени за диалог на всички равнища за търсене на решение на въпроса, тъй като принципната ни позиция е, че присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз е гаранция за региона и е възможност за неговото развитие.

Тя допълни, че подкрепа от левицата би дошла единствено, ако Северна Македония изпълни условията, залегнали в подписания договор за добросъседство.

На въпрос от журналисти за позицията левицата по повод на отказа на служебното правителство да подкрепи преговорната рамка със Северна Македония в сегашния ѝ вид, Кристиан Вигенин от БСП отговори:

"Ние сме част от консенсуса, който беше налице в 44 НС. Оттогава досега бяха проведени разговори, положиха се усилия, но те очевидно не водят до удовлетворителен резултат, поне към днешна дата. Ако оттук нататък има някаква промяна, ще се съберем, ще обсъдим, ще решим. За нас, към днешна дата, на база на информацията, с която разполагаме, няма основания да очакваме съгласие от българска страна за начало на преговорите, нито можем да подкрепим такова решение".

Рано тази сутрин македонският премиер се срещна с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви Заев да няма очаквания от служебния кабинет и президента Румен Радев, а отговорността ще бъде прехвърлена на парламента. 

Предстоят разговорите с премиера Стефан Янев в Министреския съвет, а по-късно и с президента Румен Радев.