Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание заради вчерашния скандал в пленарната зала на Народното събрание по време на дебатите за бюджета на НОИ.

В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че решението е взето на председателски съвет.

Уважаеми колеги, във връзка с вчерашното приключване на заседанието бяхме на председателски съвет сутринта и първо решихме след като проведохме разговори, че г-н Гърневски ще бъде наказан по чл- 56 от Правилника на Народното събрание“, каза Караянчева.

Вчера в пленарната зала от страната на управляващите се чу скандиране: „Червени боклуци“. Това се случи след като БСП и „Атака“ обградиха парламентарната трибуна.

"Уважаеми колеги, вчера действително беше един ненормален парламентарен ден, когато се приема бюджета на страната. През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това. След всичко, което се случи и ви призовавам днес и утре най-отговорно и като достойни народни представители хладнокръвно и спокойно да приемем бюджета на България. Съжалявам, надявам се, че няма да има поводи. Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам", заяви Гърневски. 

От БСП обаче настояват депутатът от ГЕРБ да бъде отстранен от мининум едно заседание заради възгласите му "Червени боклуци". 

"Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски. Според него зад парламентарна група на БСП стоят 1 млн. български избиратели. "По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика", отбеляза още Свиленски.

Преди това народният представител от БСП Георги Гьоков заяви, че не е чул думата "извинявай". Аз искам извинение за това, което направи той. Докато не му наложите адекватно наказание, няма да продължим", заяви още Гьоков.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обърна внимание, че Спас Гърневски се е извинил, а след това обяви 10-минутна почивка за свикване на нов председателски съвет. Предложението направи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Идеята е лидерите на парламентарни групи да се съберат и да решат какво да бъде наказанието на Спас Гърневски.