Парламентът не успя да гласува минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от догодина да бъде 250 лв. поради избухналия по време на вота скандал. Депутати от БСП и "Атака" обградиха парламентарната трибуна и настояха за поименно гласуване на текстовете по размера на минималната пенсия, заложена в бюджета на ДОО за 2020 г.

Предложенията за поименен вот не бяха допуснати от председателстващия заседанието Емил Христов.

На трибуната първо се качиха Филип Попов, Христо Проданов и Георги Свиленски, последвани от други народни представители от "БСП за България". Към тях се присъединиха и депутати от "Атака".

"Защо те е страх?", попита Свиленски председателстващия Емил Христов и заяви, че процедурата е вече опорочена.

От страната на управляващите се чуха възгласи "червени боклуци", а от БСП се провикнаха "оставка". Емил Христов заяви, че ще накаже някого и след това прекрати заседанието, като обяви край на пленарния ден. Текстът остана за утре.

Предложението на управляващите е минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари догодина до 30 юни да остане 219,43 лв., а от 1 юли до 31 декември - 250 лв.

На дебатите присъства новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

Десислав Чуколов ("Атака") припомни на бившите си партньори от ВМРО и НФСБ, че първоначално са обявили, че ще искат 300 лв. минимална пенсия. Подкрепете сега тя да стане 300 лв., призова ги той.

"Воля" също са за 300 лв. пенсия.

БСП предлагат от 1 януари минималната пенсия да е 250 лв, а от 1 юли - 300 лв.

ДПС поискаха от 1 януари до 31 декември догодина минималната пенсия да е 250 лв., но мнозинството го отхвърли. Рамадан Аталай предложи в зала от 1 януари цифрата да се замени с 500 лв.

Защо възникна спорът

Десислав Чуколов заяви, че няма да се махне от парламентарната трибуна, докато Валери Симеонов и Искрен Веселинов не се съгласят минимална пенсия да стане 300 лв. В крайна сметка той обаче слезе от трибуната.

Последва същото искане и от БСП, но председателстващият Емил Христов отклони предложението им.

Призовавам да не разочароваме избирателите на ГЕРБ и "Обединени патриоти" и да гласуваме 300 лв. минимална пенсия. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов по време на дебатите за минималната пенсия. Манол Генов посочи, че Павел Шопов от
"Атака" е бил много прав в изказването си, че е крайно време да се изпълни обещанието за минимална пенсия от 300 лв.

"Прав сте, че това е наистина последното гласуване в този мандат на пълен бюджет на това правителство. С онова обещание за 300 лв., с което господа управляващите, отново направиха няколко лупинга и превъртяха българския народ, може би ще вдигнете размера догодина, когато се гласува бюджетът за първите три месеца", каза Манол Генов. Той призова народните представители да продължат борбата и да не позволяват да се разочароват избирателите на управляващите.

Необходимо е повишаване на пенсиите, за да се прескочи прага на бедност, каза Валери Симеонов. Той обясни, че основното разминаване между Обединени патриоти и ГЕРБ по темата за пенсионното осигуряване е минималната пенсия. Симеонов добави, че партията му е внесла Закон за възрастните хора, в който е заложено повишаване на доходите им чрез системата за социални помощи.

"След като имаме проблеми с пенсиите, сме внесли Закона за възрастните хора, където залагаме компенсирането на по-ниските пенсии на хората, които са с трудов стаж. Говоря и със възраст. Не говоря за нетрудови пенсии - пенсии, които са социални. Говоря за хора, които са работили цял живот и са давали своя принос, давали са от своите заплати. Но там да можем да постигнем повишаване на общите им доходи през системата за социални помощи със стремеж за постигане на линията на прага на бедност от 363лв", допълни лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов каза още, че в предложението се предвиждат мерки, свързани с реализацията на възрастните хора, възможността им да полагат допълнителен труд и облекчения при заплащането на осигуровки, защото така хората извън трудова възраст ще могат да работят.

Гласувано и предстоящо

Окончателно парламентът прие минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да е 610 лв. За регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители той ще е 420 лв.

Остава непроменен максималният размер на осигурителния доход от 3000 лв.

Утре предстои парламентът да гласува и размера на паричните обезщетения. Заложено е помощта за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да остане 380 лв.