За ново обсъждане в пленарната зала влизат промените в Закона за енергетиката, върху които президентът Румен Радев наложи вето с указ от 18 октомври.

Текстовете, оспорвани от държавния глава, предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

Законът се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, посочва в мотивите си Радев.

В дневния ред са първите четения на промени в Закона за филмовата индустрия и в Закона за фуражите, както и второто гласуване на изменения в Закона за защита на растенията.

Очаква се също депутатите да разгледат на второ четене и промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

В редовния парламентарен контрол ще участват министрите Атанас Славов, Андрей Цеков, Галин Цоков, Христо Хинков, Димитър Илиев и Иванка Шалапатова.