България подкрепя идеята за изнесени центрове за мигранти в трети страни. Това коментира служебният премиер Димитър Главчев в Брюксел. Предложението е на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за създаването на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз.

"Това не е лоша идея, имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. Изнасянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим", заяви служебният премиер.

На въпрос дали вече са водени преговори по въпроса с Турция, Главчев отговори:

"Не сме започнали преговори с Турция, но нямаме и много избор - с Турция най-добре, защото оттам е потокът, но те достатъчно добре пазят от наплив на мигранти. Затова подчертах, че много добре взаимодействаме с тях. Според мен ни е достатъчно добро сътрудничеството с Република Турция", подчерта той.

"Тепърва ще обсъждаме предложенията за изнесените центрове за мигранти. Бъдете сигурни, че българската позиция ще бъде защитена. Смятам и да се "похваля" със 70% намаляване на опитите за нелегална миграция в сравнение с 2023 г. и с трикратно увеличаване на задържаните. Това показва много добро състояние на този показател и мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет", аргументира се Главчев. 

Премиерът коментира и очакваното изявление на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, за да представи плана си за победа.

"Бих го нарекъл формула за мир, не знам откъде се появи това "план за победа". Позицията ни е непроменена - като служебно правителство знаете, че се придържаме към решенията на НС и ще продължим да го правим. На йота няма да отстъпя от решението на НС", каза Главчев. 

По повод писмото на председателя на ЕК за приемане на България и Румъния в сухопътен Шенген, той заяви: "Предпочитам да не коментирам от суеверие. До края на деня не можем да очакваме новини. Стандартно това може да се очаква през декември, когато е следващата среща на вътрешните министри, но може и по-рано да получим новини. Докато не се е случило - не се е случило."

Главчев коментира и нарастващото напрежение в Близкия Изток: 

"Позицията на България е, че трябва да има сдържаност и деескалация в Близкия изток, както и преминаване към дипломатически средства" .

Служебният премиер заяви по повод Коридор №8, че позицията ни остава непроменена. 

Коридор №8 имахме възможност да го обсъдим в Берлин в понеделник - ние сме на нашата си позиция, че това е важен за изграждане коридор. Показателно за това е и включването на Румъния. Все повече се засилва значението на Коридор №8. Никой няма съмнение, че трябва да се изгради възможно най-бързо.