Това решиха депутатите, които днес приета на първо четене проект на Закон за МВР, внесен от Министерския съвет. Очаквано, това стана с гласовете на БСП и ДПС, от ГЕРБ бяха против.

Със законопроекта се въвежда нова философия на деполитизация на МВР и зачитане на правата на полицаите, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

"Министърът ще определя политиката на МВР и ще следи за нейното изпълнение, без излишно да се намесва в конкретните оперативни разработки, а главният секретар ще носи своята професионална отговорност, защитен чрез своя мандат от отстраняване по политически причини", допълни той.

По думите му МВР трябва да бъде изчистено от несвойствени дейности, за да може да се съсредоточи в опазване на реда и борбата с битовата престъпност.

Сегашната ситуация, при която президентът назначава главния секретар, не била удачна, тъй като не отговаряла на принципите на политическата отговорност.

Мерджанов подчерта, че законът не предвижда промяна в полицейските правомощия.

Въведено е задължително допълнително възнаграждение за нощен труд, служителите ще пътуват безплатно с градския транспорт, пенсионирането ще става по инициатива на служителя.

Мерджанов обаче призна, че имат основание критиките за предвидената в законопроекта възможност служителите да развиват и друга дейност.

"Разрешава се друга търговска дейност и втора или трета работа на полицаи и пожарникари - това ще внесе невъобразим хаос. Извънредният труд трябва да се ограничава, а не да се стимулира", заяви и Веселин Вучков от ГЕРБ.

Според него стъпка назад е разделянето на охранителна и криминална полиция. А въвеждането на извънщатни сътрудници щяло да внесе повече напрежение, отколкото да реши битовата престъпност.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че новият закон се предлага без концепция и управляващите целят обслужване на политически интереси. Залагате несигурност в системата за сигурност, отбеляза той и подчерта, че се отнемат компетентности на президента.