МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори, а криминалният вот беше снижен до минимум или го нямаше. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на пресконференция в ГД "Национална полиция" за окончателните резултати от полицейската операция срещу купуването на гласове, провела се преди парламентарните избори.

По думите на Рашков усилията да се осигурят и проведат честни избори са постигнали резултат.

"От много дълго време в страната ни не е имало такъв успех - да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот е снижен до минимум или го е нямало, така че не се е отразил на крайния резултат от изборния процес", отбеляза служебният вътрешен министър и добави: 

"Ние демонстрирахме истинска, реална деполитизация чрез действията си. Изпълнихме своя дълг, така че да осигурим честен изборен резултат".

Служебният вътрешен министър подчерта, че са използвани само и единствено законни способи срещу криминалния контингент. Той отрече МВР да е принуждавало граждани да подписват декларации.

По думите на Рашков е имало много повече образувани досъдебни производства за купуване и продаване на гласове - близо 100 на брой.

"Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце", каза още Рашков и отправи упрек към предишното ръководство на МВР, че "не си е мръднало малкия пръст", за да предотврати този вид престъпност.

"Ние в МВР трябва да се гордеем, че постигнахме резултати, които показват реалния вот в страната. А той се вижда в българския парламент", каза вътрешният министър.

Той припомни, че в Хасковска област са намерени списъци с 28 000 избиратели.

"Никога до този момент у нас не са откривани списъци с лица, които се готвят да им бъде платено, за да гласуват за определена партия", коментира вътрешният министър.

Той коментира и случая с кмета на село Бата, Поморийско.

Снимка: БТА

"Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвинение от българската прокуратура. Взета му е мярка. Обвинението е за криминален вот. Давал е пари за гласуване. Аз ли трябва да му се извиня? Не виждам основание да правя това", каза Рашков.

"Разпитани са лица, на които той е дал пари за изборите. За коя партия е агитирал да гласуват, мисля, че сами се досещате, предвид факта, че онзи ден лидерът на ГЕРБ беше там и наговори вулгарни неща", посочи Рашков.

Според зам.-министъра Емил Ганчев на предишни избори отговорността на полицейския състав е била единствено да се доставят машините за гласуване. "Ние предприехме нова тактика и предприехме тази полицейска операция".

Ганчев отхвърли обвиненията, че МВР е изплашило хората и затова те не са отишли да гласуват. Областните директори на полицията пък се чувствали изключително свободни да си вършат работата.

Снимка: БТА

"На срещи с тях след това, тези ръководители споделяха, че не са се чувствали толкова свободни да действат. Никой на нито един началник на областна дирекция не му се е обадил да му казва дали да реагира, или -не, да взима мерки спрямо една партия и да не взима спрямо друга", заяви Ганчев.

Той обясни още, че е имало информация, че "на предишните избори бивш ръководен служител на МВР, който и към момента е народен избраник, е извършвал действия за мотивиране на състава на една определена дирекция да се реагира на всеки сигнал след 20:00 часа на изборния ден".

Ганчев припомни, че в ГДНП беше сформиран информационен център, който следеше в реално време всички сигнали и осъществяваше контрол по реагирането на тези сигнали.

"Резултатите са далеч по-добри от тези, които се проведоха на 4 април", отбеляза и гл. комисар Стоян Темелакиев, който е  и.д. главен секретар на МВР.

Снимка: БТА

Директорът на ГДНП Станимир Станев обяви, че са проверени 5624 места, за които е имало информация, че се купува гласове. Проверени са и 14 264 лица от криминалния контингент, както и общо 2944 обекта - заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити и в които има оборотни пари кеш.

Снимка: БТА

Бойко Рашков разкри и че  "предишни министри на вътрешните работи са сключили споразумение с прокуратурата, което дава възможност на прокурори, както от времето на Цацаров, така и от времето на Гешев да се запознават с оперативните разработки на нашите служби още от самото начало на тяхното регистриране".

Рашков уточни, че МВР са започнали проверка не само за използване и прилагане на СРС-та във връзка с протестите от миналата година, а и механизмите за събиране на информация извън протестите. В ГДБОП е проверявано дали е спазван редът по техните оперативни материали за използването на СРС-та и там са намерени нарушенията.

По думите му е осигурена неограничена възможност първо - за теч на информация в посока, която не е в интерес на обществото, тъй като множество прокурори са се запознавали с тези строго секретни материали и второ тези действия са извършени в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

В закона изрично е посочено, че прокурорът може да се запознава с класифицирана информация но само на принципа "необходимост да се знае" - т.е. само по отношение на делата, които са разпределени на съответния прокурор на основата на случайния принцип на разпределение. Това означава, че когато на прокурор му се възложи един материал на случаен принцип, той не може по силата на забраната по закона да се запознава с други класифицирани материали извън делата, които са му на производства. А те са идвали в МВР , запознавали са се с тези класифицирани материали безпрепятствено, каза Рашков.

Снимка: БТА

Служебният вътрешен министър заяви, че със заповед е отменил това споразумение, за да ограничи достъпа на неоторизирани длъжностни лица да надникват в тайните на МВР. Сезирал е също ДАНС да провери кои прокурори са наблюдавали тези оперативни разработки.

Рашков каза още, че в Дирекция "Вътрешна сигурност" е царяла пълна анархия по отношение на използването на СРС-та. Служителите на тази дирекция са били включени в дейността контрол, наблюдение, подслушване на протестиращи граждани, между които не е имало служители на МВР. И тази служба е поставена в услуга на прокуратурата, каза Рашков.