Правителството одобри проекта на споразумение между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това става известно от решение на кабинета, взето на 3 август и публикувано в системата за правна информация на Министерския съвет.

С решението се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

Правителството дава също и съгласие за временно прилагане на споразумението от датата на подписването му до влизането му в сила.

Предоставянето на бронираната техника, която не се използва от МВР, бе договорено при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.

Броят на машините е около 100. Към машините страната ни ще даде и резервни части за обслужването им.

Става въпрос за бойни машини от 60-те и 70-те години. Закупени са по време на Възродителния процес, но никога досега не са влизали в употреба. Собственост са на МВР, като от там са изразили становище, че не са им нужни.

През последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така тази техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Националната служба "Жандармерия". Поради тези причини, голяма част от тази техника е обявена за техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.