Необходимостта от деескалация на напрежението между Гърция и Турция и от подкрепа на стабилността в Източното Средиземноморие в контекста на войната в Украйна беше съвместният извод от срещата на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Турция днес, заявиха гръцки правителствени източници, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

Турският президент прие гръцкия премиер в президентския дворец Вахдетин, където двамата се срещнаха на обяд.

Правителствени източници заявиха, че двамата лидери са разговаряли в много сърдечна атмосфера, срещайки се като съюзници, изправени пред предизвикателства за сигурността заради политическите развития в следствие на войната в Украйна. Те са се споразумели за подобряване на комуникацията на всички нива.

Според източниците Мицотакис се е съгласил за провеждане на гръцко-турска среща в рамките на мерките за изграждане на доверие през април, стига да няма ескалация на напрежението. Лидерите на Гърция и Турция също така са се договорили да проведат пето заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво в Гърция идната есен.

Мицотакис и Ердоган отново повториха своите установени позиции по двустранните въпроси, но въпреки разногласията двамата решиха да сложат акцент върху положителния дневен ред и икономическото сътрудничество между двете страни, посочиха източниците. Високопоставен източник заяви, че вижда срещата като основа за по-добра епоха в отношенията между двете страни.

Двамата лидери също така се съгласиха да координират акция за отваряне на хуманитарни коридори в Украйна, заявиха източниците. Президентът Ердоган е казал на гръцкия премиер, че Анкара е помогнала за евакуацията на гръцка жена от Херсон. Що се отнася до въпроса за миграцията, беше отбелязано, че всяка от страните трябва да изпълнява полагащите й се задължения.