Негово Светейшество направи това обръщение след срещата си със служебния премиер Марин Райков, който пристигна в Русенска митрополия, за да получи в първия си работен ден благословията на главата на Българската православна църква, предаде БГНЕС.

"Не съм имал възможност лично да Ви честитя, бях извън България. Но като всички православни българи и аз мога да бъда щастлив, че имаме глава на нашата православна църква с Вашето духовно присъствие", бяха първите думи, с които Марин Райков се обърна към патриарх Неофит.
 
След като получи благословията му, двамата проведоха разговор на четири очи в продължение на близо час. След срещата премиерът сподели, че са обсъдили важни за страната ни въпроси, най-вече свързани със социалното напрежение и трагичните актове на самозапалване.

От средата на февруари у нас се самозапалиха четирима мъже. Трима от тях починаха. Вчера 52-годишният Димитър Димитров от дупнишкото село Крайници се заля с бензин и запали пред сградата на президентството. Той бе загасен от гардове от НСО и откаран в "Пирогов", където лекарите се борят за живота му.

"Действително минаваме през един труден период, но ние трябва да запазим надежда,трябва да гледаме напред и да се опитаме да излезем от тази ситуация всички заедно", заяви Райков.

В емоционалното си изказване патриарх Неофит поздрави премиера за декларираното от него намерение да бъде инициатор на редица важни дела, които да внесат по-голямо спокойствие и сигурност в сърцата на българите.
 
"Някои от тях съвсем неоправдано за мен, но така са решили, така и постъпиха, като се лишиха от големия висш дар на живота, който е даден от Бога. Аз бих се обърнал към всички млади хора да не посягат на живота си при каквито и да е обстоятелства, нека да знаят, че има и други пътища, по които могат да се разрешават въпросите, а не пътят на жестоката смърт. Смъртта в гроба, пръстта на гроба нищо не може да ни помогне, така ние нарушаваме най-главната заповед на Бога и на Господа Исуса Христа - да любите един другиго и да се жертвате в любовта като жертвослужение на ближния , а не като жертва от липса на надежда", заяви патриархът.
 
Той призова българите да се борят със себе си, защото победата над себе си е най-сладка. В контекста на Великденските пости патриархът посъветва сънародниците ни да се молят, защото човек е пратен на земята, за да се усъвършенства, а не да се унищожава по какъвто и да било повод.