Лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който е и зам.-председател на Народното събрание, поиска от парламентарната трибуна оставките на депутати от левицата. От "БСП за България" продължиха да настояват за оттеглянето му от поста зам.-председател на парламента.

Миналата седмица с декларация от ПГ на "БСП за България" настояха за оставката на Марешки заради ефективната му присъда за изнудване и рекет, постановена от Варненския апелативен съд, но той отказа, докато не се произнесе и последната инстанция.

Днес в декларация от името на ПГ "Воля-българските родолюбци" Марешки заяви, че е нямало да обърне внимание на това искане от страна на опозицията, ако не са били хилядите писма, които е получил в знак на подкрепа от български граждани. В тях те му "кои са им душманите". Той определи депутатите от БСП като "многомандатници", които сега се опитват да се представят като лица на промяната, предаде БТА.

"Сега като прочета, виждам, че всички тези, които 2013 година са били изгонени от българския народ чрез едногодишни протести, сега стоят на предните банки на "БСП за България", те сега обещават светлото бъдеще", посочи Марешки и изброи по списък имената на: лидера Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Драгомир Стойнев, Филип Попов, Антон Кутев, Георги Андреев, Георги Гьоков.

В декларацията си депутатът-бизнесмен припомни, че Нинова и в правителството на Симеон Сакскобургготски и на Иван Костов - е била изпълнителен директор на "Техноимпекс" и зам.-председател на Съвета на директорите на "Техноимпортекспорт", а в правителството на Сергей Станишев е била зам.-министър на икономиката и енергетиката и е била уволнена заради разкрития за големи злоупотреби в ресора й.

За колегата й Румен Гечев пък Марешки посочи, че в правителството на Жан Виденов е бил зам.-председател на Министерски съвет и министър на икономическото развитие. По думите му тогава пенсиите са били три долара, а заплатите - пет долара.

"Чудовищна инфлация, фалит на банковата система, правителството е изгонено след бунтове и огромни протести", каза Марешки и заяви, че всичко това е част от "БСП за България".

Антон Кутев отвърна, че да му дава морални оценки човек с присъди е "свинщина от висок порядък".

На това пък Марешки отговори, че има свидетелство за съдимост, в което пише, че е неосъждан. Той поиска председателят на парламента Цвета Караянчева да прекъсва говорещия при изричането на лъжи.

Към депутатите от левицата пък лидерът на "Воля" се обърна с думите: "Вие сте изгонени от българските граждани и нямате право да бъдете тук, аз пък искам вашата оставка".

Георги Свиленски от БСП обаче настоя, че когато човек, осъден на 4 г. затвор, заема позицията зам.-председател на НС, най-нормалното е да се оттегли и да изчака или потвърждаването на присъдата или да си я излежи. По думите на социалиста вместо това, той застава на тази трибуна и започва да дава оценки на депутати, спечелили 1 милион гласове.

Свиленски определи думите на Марешки като "нелепости" и настоя председателят на парламента да го отстрани от трибуната, която е заел в качеството му на заместник-председател на парламента.