„Това, което ще предложим в понеделник, е да се прецизира дефиницията за дюна”, поясни министър Павлова пред "Фокус" и добави, че най-важната промяна, която ще предложи, е в Закона за черноморското крайбрежие да залегне пълна забрана за строителство на всички терени, независимо дали са частна или държавна собственост, там, където има дюни - не само в зона А, но и в зона Б.

Според Лиляна Павлова, затова е важно да има регистър или списък кои са тези природни забележителности дюни и къде се намират, за да се знае и да се забрани включително и в закона за горите да се застрояват или да се променя предназначението на горски територии или територии предвидени за залесяване там, където ги има.

Министър Павлова добави, че е отменено решението за строеж, с което е разрешено застрояване на 29 декара в местността „Кокала”, в комплекса „Черно море” на Несебър. Там е предвидено да се построят 122 сгради. По думите й издаденото решение е незаконно, защото няма технически проект за строежа на тези сгради, няма предвидена инженерна инфраструктура.

Павлова заяви, че административно наказание и глоба ще бъдат наложени на главния архитект на общината, както и на някои от служителите в общината. Министърът добави, че премиерът Бойко Борисов е възложил до понеделник да се направи анализ какви са необходимите допълнителни промени за предотвратяването на бъдещи опити за застрояване на защитени територии.

Същевременно прокуратурата разпореди пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в  Несебър. Проверката е разпоредена по повод публикации в медиите за извършени закононарушения по застрояването на защитени територии и постъпил сигнал от министър-председателя Бойко Борисов до и.ф. главен прокурор Бойко Найденов. Премиерът апелира прокуратурата да провери всички държавни и общински имоти в община Несебър за последните 9 години.
Преди това пък земеделският министър Мирослав Найденов провери на място спорния терен от 29 дка и изтъкна, че очаква оценка на екоексперти за това дали са дюни или не. За целта ще бъдат привлечени специалисти от БАН, представители на неправителствени организации, природозащитници.