Европейският съвет реши тази нощ, че постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от ЕС не подлежи на предоговаряне.

В заключенията, посветени на този въпрос, се посочва, че предвидената в споразумението предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия е само защитен механизъм. Европейският съвет изразява очакването той да не се прилага, както и до 31 декември 2020 г. да бъде възприет друг възможен подход. Ако прилагането на мярката се наложи, това ще бъде временно, до намирането на постоянно решение.

На пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква от "британските приятели" да кажат как си представят бъдещите отношения с ЕС. Очакваме в следващите седмици да ни съобщят очакванията си, имаме нужда от яснота, добави той.

Юнкер съобщи, че на 19 декември ЕК ще представи подготовката си в случай, че Великобритания напусне ЕС без споразумение. Британският премиер Тереза Мей се бори смело, но няма резултати, коментира той.

Най-вече бихме искали да се знае, че предоговаряне на споразумението няма да има, нови правни задължения няма да бъдат поемани, посочи председателят на ЕК. Попитан дали наистина е възможно с напускането на Великобритания да бъдат въведени визи за гражданите на ЕС и за британците, той поясни, че този въпрос е част от преговорите за бъдещите отношения с Лондон.

Необходимо е одобрение на споразумението не само на британския парламент, но и от Европейския парламент. Това са два парламента - единият е континентален, другият е островен, мнението и на двата е важно. Останах с впечатлението от дебатите в британския парламент, че има голямо разнообразие от мнения, стори ми се, че няма да има съгласие в никаква посока. Струва ми се, че трябва да започнем преговорите за бъдещите отношения на ясна основа. Струва ми се неудобно да се очаква ЕС да предложи посоката. Според мен по-скоро Великобритания, британското правителството или парламентът в Лондон, трябва да кажат какво желаят в бъдеще от ЕС, заяви Юнкер.

Наблюдатели в Брюксел констатираха, че ако планът на Тереза Мей за напускане на ЕС в този си вид бъде отхвърлен от британския парламент, вариантът за напускане без сделка става съвсем реален. Възможно е да се стигне до втори референдум, оставка на правителството и политически хаос, предупредиха те.