БСП е с условие за регистрация в началото на пленарните заседания - оставката на Валери Симеонов; ДПС отново настояват, че кворумът е ангажимент на управляващото мнозинство; от ГЕРБ препоръчаха хората да гледат, да видят кой идва на работа; за Волен Сидеров ("Обединени патриоти") проблеми с кворума е имало и преди. Така представителите на политическите сили в Народното събрание коментираха пред журналисти ситуацията с регистрацията днес сутринта в началото на пленарното заседание.

БСП няма да се регистрира за нито едно пленарно заседание, докато Валери Симеонов не подаде оставка, обяви Крум Зарков от левицата. Така социалистите се солидаризирали с искането на майките на деца с увреждания, чиито палатки все още са пред сградата на НС, вицепремиерът да бъде освободен от поста. Решението било взето снощи на заседание на парламентарната група и не било съгласувано с ДПС.

Зарков заяви, че Симеонов отговаря и за Държавната агенция за българите в чужбина, където избухва поредният за това управляващо мнозинство корупционен скандал. Затова БСП настоява за дълбочинно разследване не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и покровителства. На тази база ще бъде изработена и позицията на партията.

Според Йордан Цонев (ДПС) мнозинството да си осигурява кворум, така каза г-н Борисов, не сме водили разговори с БСП. Дали причината да не се регистрират днес е Валери Симеонов - той отговори, че въпросът е риторичен.

Тези, които настояват да се приемат бързо законите, включително и за майките, загубиха един час на парламента, ще го прежалим, но хората да гледат, да видят кой работи и кой - не, поиска Тома Биков от ГЕРБ. Нямаме информация дали БСП и ДПС ще дойдат на работа, благодарим на Спас Панчев (нечленуващ в ПГ), че е дошъл на работа.

Самият Панчев обясни, че задачата на депутатите е да работят, а не да стоят извън пленарната зала. По думите му, има много законодателна работа, ноември е важен, защото ще се гледа бюджетът. С моя глас днес има кворум, отбеляза той, но добави, че това не би било определящо, ако всички депутати на ГЕРБ и "Обединени патриоти" са били на мястото си.

Председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров по отношение на трудния кворум днес коментира, че това се е случвало и друг път.