"Предпочитам да бъда докрай откровен, да казвам нелицеприятните истини, но да не бъда лицемерен и двуличен. Естествено, че мога да се извиня, но няма да го направя и няма да подам оставка. Никой не иска извинение от мен, те искат оставка. Ако имаше как да бъда обесен в Министерски съвет, това щеше да е най-добре за тях", заяви тази сутрин пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов по повод скандалното си изказване за майките на деца с увреждания.

От няколко дни те протестират пред МС и му искат оставката. От БСП поискаха изслушване на вицепремиера в НС.

Той припомни, че изказването, което е направил, е свързано със закона, който току-що бил приет на тристранката.

"Изказването ми е свързано с прибързано приемане на закона, за да бъде угодено на тези жени. Те казват, че децата са болни. Те наистина са болни. Но аз не знам с какво майчинско чувство държат тези деца навън. Не поставям под съмнение състоянието на децата. Аз също имам вкъщи инвалид. Майка ми е неподвижна. Не съм някакъв човек с неестествени и ненормални възприятия. Всички виждаме, че децата са болни. Аз също ги виждам. Децата направо са увредени. Смятате ли, че нормален човек ще каже обратното на това, което вижда. Аз не отричам това. Питам, защо тези майки не се грижат за тях, а толкова време ги държат навън", попита Симеонов.

По думите му майките имат и друг избор - да водят нормален диалог чрез представители на организациите.

"Не са чути от 6 години, обаче ние сме от година и половина. От самото начало въпросът с прецизирането на инвалидните ТЕЛК-ове седи на дневен ред при нас", изтъкна вицепремиерът.

"Много пъти съм се извинявал, включително и в тази година и половина. Тълкуването от сутрин до вечер на моите думи не е редно", каза още той. 

Отивам на среща при премиера Бойко Борисов, не можем да отидем и да извадим от къщи Волен Сидеров, за да дойде на коалиционен съвет. Не очаквам нищо, всичко е възможно, заяви вицепремиерът Валери Симеонов по повод вчерашния провален коалиционен съвет на ОП.

По неофициална информация премиерът е поканил лидерите на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров на Съвет на коалицията.