Подписахме искане утре първа точка в дневния ред на парламента да бъде изслушване на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи председателят на БСП Корнелия Нинова по повод поисканата му от майките на деца с увреждания оставка.

Тя отбеляза, че в годините с премиера Бойко Борисов са били сериозни политически опоненти, но той е изглеждал като човек, който владее ситуацията и има всякакви механизми да овладява кризи.

"За първи път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема, вчера го прехвърли на Каракачанов, онзи ден на Волен Сидеров - това не е нито лидерско, нито премиерско", коментира Нинова, цитирана от БТА.

По думите й да се внушава, че цялата конструкция на правителството, цялото бъдеще на държавата виси на оставката на Симеонов е израз на пълно безсилие.

Нинова обяви, че оттук нататък БСП започва стройна, бърза организация по подготовка за предсрочни избори, а "Визия за България" ще се превърне в предизборна програма с конкретни ангажименти и ясни послания. Тя не се ангажира със срокове.

"Виждате колко е динамична ситуацията, как се променят позициите дори в управленската коалиция буквално с часове", коментира председателката на социалистите.

По-рано днес Валери Симеонов направи ново изявление по темата, в което призова организаторите на контрапротест в негова защита, който е планиран за утре пред Министерски съвет, да не го правят. Той подчерта, че се чувства достатъчно уверен в това, което прави и не смята, че е нужно коалиционните му партньори да бъдат притискани по този начин.

В същото време другият вицепремиер и съпредседател на "Обединени патриоти" - Красимир Каракачанов, който вчера свика коалиционен съвет, заяви, че оставка на Симеонов в този момент означава правителството да бъде съборено и за него това не е решение. По думите му, ако партията на Симеонов - НФСБ, бъде изгонена от властта, тогава ще трябва да се разчита на Веселин Марешки, което не смята за алтернатива.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също за пореден път поиска оставката на Симеонов, не отиде на коалиционния съвет, защото нямало логика. Той изтъкна, че преди няколко дни НФСБ свали политическото си доверие от него, а ВМРО не заели позиция, което означавало, че са съгласни.