Конфликтът на вицепремиера Валери Симеонов с протестиращите майки на деца с увреждания измести като първа точка на днешното пленарно заседание вота на недоверие срещу правителството. Докато той публично се извиняваше на обидените от думите му за "кресливи жени" с "уж болни деца", част от опозицията поиска да бъде привикан в Народното събрание и да даде обяснение, докато други директно се обявиха за оставката му.

"БСП за България" внесе предложението за изслушването, но то беше подкрепено от само 92 депутати при 122 "против" и 14 въздържали се. Даже ДПС не гласуваха "за" с коментара, че ще напуснат залата, ако в нея бъде допуснат "един циник".

Валери Жаблянов от левицата заяви, че в Конституцията е записано, че семейството и децата са под закрила на държавата, а в редица международни документи майчинството е провъзгласено за основна ценност. Независимо от контекста на изказването, подредбата на думите и запетайките, цялото българско общество остана с горчивото впечатление, че г-н Симеонов намери необходимо от поста, който заема, да квалифицира майчинството като инструмент за изнудване на държавата, заяви Жаблянов. Скандалът е нечуван и настояваме г-н Симеонов да пристигне в залата и да даде обяснение, допълни той.

Борис Ячев от ОП направи обратно предложение с мотива, че в петък ще бъдат разгледани два социални законопроекта, които ще решат проблемите на хората с увреждания.

Йордан Цонев от ДПС също заяви, че не желае изслушване на вицепремиера в парламента. Когато законодателната власт прави искане за изслушване на човек от изпълнителната власт, това става в ситуации с кризи в политики, но когато става въпрос за липса на морал и цинизъм на един човек, няма какво този човек да бъде слушан тука, подчерта Цонев. Групата на ДПС е категорично против този човек да идва тук и да ни каже какво е искал да каже, посочи депутатът. Това, което искал да каже, е срам и позор за цялата страна, коментира Цонев. Ако приемете това изслушване, ДПС няма да остане в залата и няма да унижаваме избирателите си да слушаме един циник, каза още той.