Бившият говорител на служебния кабинет "Янев" - Антон Кутев, сега съветник на президента, коментира, че няма нищо страшно в това един кабинет да бъде сменен от друг. Той нарече опит за манипулация твърдението, че страната ще остане без кабинет и за това е виновен Слави Трифонов и ИТН.

Повод за коментара му стана интервюто на Слави Трифонов пред главния редактор на Дарик радио, което беше излъчвано по радиото, във Фейсбук и по телевизия 7/8.

"Вчера, Константин Вълков над 10 пъти повтори, че благодарение на Слави, България няма правителство. А това е абсолютно невярно. Конституцията на България гарантира, че във всеки един момент, България има правителство, редовно или служебно. Редовното може да бъде коалиционно, експертно, целево или друго. Но правителство не може да няма. Понякога може да няма парламент, но правителство винаги има!", написа в профила си във Фейсбук Кутев.

"Което означава, че някой се опитва да ни изманипулира, че падането на това правителство ще се превърне в национална катастрофа. Еми не е така. Когато падне това правителство, ще дойде друго, по реда, подробно описан в Конституцията на България", припомня политикът.

"Изборът на правителство е право на българските граждани и Конституцията е предвидила ясен механизъм за изявяване на волята на гражданите. Падането на всяко правителство е част от този механизъм и не създава опасност за държавността", успокоява още Кутев.

И посочва, че за държавата е много по-рисково да бъде управлявана аматьорски, вместо да се смени властта.

"Опасност за държавността може да създаде управлението, когато е грешно насочено или аматьорско, но падането на което и да е правителство е регламентирана част от политическия процес", предупреждава още Антон Кутев.