Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов беше директен за причината партията му да напусне коалицията - Македония, каза той в интервю на живо за Дарик радио в студиото на телевизия "7/8".

"Напускам правителството заради Македония! Македонияяя! Нарушено коалиционно споразумение", буквално извика Слави Трифонов след час и половина разговор, изказвайки раздразнението си от въпроса, който водещият Костантин Вълков постоянно му задаваше, търсейки други причини.

"Македония е един много силен емоционален казус за всички българи. Това е казус, който касае историята и съвремието на България", заяви Слави Трифонов.

"Ние първи признахме Македония като държава. Дадохме им танкове, винаги сме се отнасяли към тях като към наш брат. Българите винаги са били с огромно прекрасно чувство към тях. Над 100 000 от тях имат български паспорти, а при преброяването са 3000. Защо се страхуват да се нарекат българи", попита Трифонов. "Аз съм си говорил с тези хора там, те са подложени на стрес. Докато Македония не приеме българите в Конституцията си и не спаси Договора от 2017 г., ако зависи от мен, няма да стартира преговори за членство в ЕС", допълни той.

Кирил Петков води двойна политика по отношение на Северна Македония и в това съм убеден, категоричен е Трифонов.

"Стремя се да казвам истината и това е част от начина, по който се държа - нямайте съмнение в това, увери Трифонов в началото на интервюто. "Аз не съм популист. Популо идва от народ - да си популист, означава да говориш неща, които се харесват на народа. Аз казвам това, което мисля. Имам цел, не се изживявам като реформатор. Моята цел е да свърша работа", каза Трифонов.

Трифонов бе категоричен, че Кирил Петков и Асен Василев не стават за управление на държавата.

"Смятам, че това е правилно, защото е по-малко лошо от това, което започна да се формира. Мисля, че Кирил Петков и Асен Василев се самозабравят и се държат по неадекватен начин. Мисля, че трябва да бъдат спрени и го правя", категоричен е Трифонов.

"Целта на ИТН беше да се въведат в действие решенията на референдума, който проведохме. Това беше първата цел. После се случиха един куп неща, касаещи поемане на отговорност. Ние спечелихме изборите, не успяхме да реализираме правителство и тогава аз направих изявление, че следващия път ще направим всичко възможно да има правителство. Подписахме коалиционно споразумение и беше сформирано правителство до онзи ден, когато заявихм, че изтеглям министрите си", обясни Трифонов.

Дали ще има правителство, оттук нататък е вече въпрос на Конституция. Не съм имал съмнения, че ще е лесно, заяви лидерът на ИТН. Трифонов напомни, че винаги прави това, което говори.

Трифонов е категоричен, че е взел решение да оттегли министрите на ИТН от коалицията по две основни причини. По отношение на РСМ се води двойна политика и другата е чисто финансова, тъй като, по думите му, държавата е доста зле финансово.

"Тези хора не стават за това да се занимават с власт. Не стават да се занимават с управление на държава. Те трябва да стоят максимално далеч от властта. Това е мое мнение", категоричен е Трифонов.

"За морала се грижат семейството, училището и църквата. Кирил Петков към кое от тях е? Негова работа ли е да казва кое е почтено и кое - не?", попита риторично Трифонов.

Като че ли четворната коалиция се появи с една цел - да престане авторитарното управление на ГЕРБ. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" управлява като тях, същите са", смята Трифонов.

Той определи поведението им като "нагло" и "по начин, по който изключва да бъдем партньори".

"Как ще наречете човек, който те гледа в очите и казва, че ще направи едно, а прави друго - това е лъжец", посочи лидерът на ИТН.

На въпроса отговорно ли е решението да напусне коалицията, Трифонов заяви: "По-малко лошо е, ако не участвам в тази коалиция, отколкото да продължа да участвам."

Като че ли четворната коалиция се появи с една цел - да престане авторитарното управление на ГЕРБ. Кирил Петков прави същото. "Продължаваме промяната" управлява като тях, същите са, смята Трифонов.

"Аз съм практичен човек и се опитвам да свърша работа на база на опита, който имам. Дали харесвам Кирил Петков или не няма значение. Има значение Кирил Петков да свърши работа. Преди около месец ми стана ясно, че това е невъзможно, каза Трифонов:

"Той не се спря да се опитва да ни прескача по казуса Северна Македония. Просто не ни чу. Истината е, че просто лъжеше."

"Управлението на ГЕРБ изкара хората на улицата, ние бяхме част от тези протести. И беше съвсем логично това време да свърши. Аз съм против този начин на управление и разбира се, че съм против тях. Проблемът е, че ПП приличат на тях като управление.

"Кирил Петков казва - това е моят министър, аз решавам... Той се държи авторитарно", обвини още Трифонов.

Лидерът на ИТН определи като "пълни глупости" твърдения в медиите за връзки и зависимости на партията му с ДПС.

"Има хора, които на мен са ми приятели, не кукловоди. Орлин Алексиев е мой приятел, да. Познаваме се с него от 20 години. Няма абсолютно нищо общо с цялата тази работа. Нямам представа с какво се занимава, какво прави. С него никога не си говорим за политика. Аз съм човекът, създал "Има такъв народ" и съм единственият човек, който може да каже, заедно с моите колеги, сценаристите, какво се случва в ИТН. Няма никой друг.", отсече Трифонов.

Той обясни, че се е посъветвал с депутатите от ИТН и те са дали своето съгласие, че е време да се излезе от тази коалиция.

Последния път, в който съм виждал Ахмед Доган, е било преди 15-16 и повече години в студиото на една друга телевизия. Не се виждам с никого от ДПС", подчерта категорично Слави Трифонов.

"Това, което винаги съм правил, е свободата на словото. Медии, които бяха много близки до Бойко Борисов, бяха в непрекъснато кампании срещу мен. Сега има много медии, близки до Кирил Петков", обясни Трифонов. Срещу мен се сипят непрекъснати лъжи, допълни той.

Трифонов коментира и скандала с фитосанитарни контрол на ГКПП "Капитан Андреево", заради който пунктът бе задръстен от опашки от турски тирове.

"Тези гранично-пропусквателни пунктове са отговорност на други министерства. Аз нямам никаква информация и нищо общо. Как искате да ви отговаря на този въпрос, като не нося отговорност", заяви той. "Нито имам митничари на разположение, нито имам общо с Гранична полиция, нито ми е ясно, категоричен е Трифонов.

С кого искате да кажете, че имам нещо общо? Аз нямам нищо общо с ДПС, с Капъкуле, защо искате да ме накарате да се обяснявам, реагира лидерът на ИТН на упорството на водещия Константин Вълков да коментира скандала.

Слави Трифонов обвини Вълков, че умишлено го пита непрестанно за "Капитан Андреево", за да остави впечатление, че той има нещо общо с темата.

"10 пъти ме питахте, за да оставите внушението", каза Трифонов. "В интернет пише, че съм рептил, защо не ме питате?", ядоса се лидерът на ИТН. 

Относно създаването на правителството на четворната коалиция, той заяви, че най-големият компромис за ИТН е било да участват заедно с БСП, "защото преди това за нас БСП беше част от статуквото".

"В началото Кирил Петков и Асен Василев провеждаха отделни срещи с всеки един от партньорите. Аз се запознах с Кирил Петков в студиото на телевизията 7/8, където той рекламираше пробиотик - даже така съм го записал в телефона си "Кирил пробиотик". След това президентът го назначи за министър на икономиката и се видяхме, защото той изяви желание да участва в изборите и в евентуално управление, ако ги спечелим. Предложих Асен Василев да бъде министър на еврофондовете, Петков твърдо каза, че той трябва да е на финансите. Моето разбиране е, че спечелилата партия трябва да отговаря за тези постове. След това дойдоха с Асен Василев в офиса ми в НДК и проведохме разговор за това правителство. Напрежение нямаше - те са много гъвкави, флексабилни, говорят с желание нещо да се случи. Кирил Петков е по-скоро емоционален, Асен Василев е гъвкав в посока да стане нещо", разказа Слави Трифонов.

Попитан какво мисли за експертно или програмно правителство, Трифонов каза, че винаги се е уповавал на експертите. "Политически" винаги е свързано в съзнанието ми с компромиси, които трябва да бъдат направени, отбеляза той.

Слави Трифонов смята, че най-работещият модел е "четири на нула"- предложението на коалицията за една личност трябва да има подкрепата на всички партии, ако не- да отива в парламента.  Според него обаче е рано да се говори за програмно правителство и трябва първо да се използват възможностите в Конституцията.

Лидерът на ИТН коментира и въпроса за законопроекта за КПКОНПИ и кандидатурата на Бойко Рашков за неин председател:

"Опитът ми с БНБ е печален как действа ПП. Те смятат, че са прави, когато предлагат един човек. Не действат партньорски. Тази история с Рашков Кирил Петков я стартира, на другия ден каза, че не е вярно... Когато има коалиция, тези неща трябва да бъдат обсъждани по един определен модел", категоричен е Трифонов.

По повод на кандидатурата на ИТН на Любомир Каримански за управител на БНБ, Трифонов каза, че е провел телефонен разговор с премиера Кирил Петков и той е бил категорично против тази кандидатура. Според Трифонов министър-председателят не е дал аргументи, а е нарекъл в същия разговор Каримански "леке". Лидерът на ИТН каза, че това е бил последният му разговор с Кирил Петков.

Трифонов заяви, че безапелационно е "за" България да стане част от еврозоната. Каза още, че не вярва в митове за еврото и категорично смята, че бъдещето на страната ни е в ЕС. По думите му по темата за въвеждането на еврото не е имало разногласия вътре в коалицията. Според Трифонов Русия е заплаха за сигурността на България. Той е съгласен и с твърдението, че главният прокурор пречи.

Лидерът на ИТН заями, че се определя като "прагматичен", не се разглежда като политик, въпреки че носи отговорност за политическия проект ИТН, но решенията са свързани с прагматизъм. "Опитвам се и се стремя да постъпвам достойно и отговорно, казвам го с цялото си сърце", посочи той.