Всяка дума има значение, затова разчитам импровизираните изявления на предварителен етап да бъдат сведени до минимум, за да не се създава невярно впечатление за пукнатини в българската позиция или между коалиционните партньори.

Това написа на страницата си във фейсбук земестник-председателят на Народното събранив Кристиан Вигенин, БСП. 

В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика, отбеляза Вигенин.

Може да се предполага, че изявлението на бившия министър на външните работи (2013 - 2014) е по повод на предложението на лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, което той отправи по-рано в понеделник от фейсбук страницата си.

Във връзка с предстоящия на 10 януари Консултативен съвет при президента за РСМ Трифонов лансира "сделка: България да пусне Северна Македония в ЕС, но Америка да премахне визите за българи и да станем членове на Шенген веднага.

Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес, продължи поста си Вигенин.

Свиканият от президента КСНС е добра възможност за получаване на актуална информация и споделяне на политически виждания за стъпките напред, заключи зам.-председателят на парламента.