Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че в решаването на спора с България с цел разблокиране на процеса за начало на преговорите за членство на страната в ЕС не трябва да се бърза, защото, както каза, "когато сте изправени пред предизвикателство от такъв калибър, бързането не винаги е най-добрият съюзник". Вместо това, подчертава Пендаровски, трябва да се работи по ключовите реформи в страната, от които зависи качеството на живот на нашите граждани, предаде за БТА агенция МИА.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Пендаровски подчерта и че нямат основание тезите, че продължаващото статукво можело да предизвика дестабилизация на държавата. И дори тази ситуация да продължи, не сме заплашени от никаква дестабилизация на сигурността независимо от броя на нонпейпърите, които някои упорито разпространяват, подчерта Пендаровски.

"Откакто пътят ни към ЕС беше несправедливо блокиран, всички ние, цялата нация, политиците и на власт, и в опозиция, през последните две години, освен разочаровани, бяхме и обсебени от това кога в Брюксел ще бъде дадена зелена светлина за начало на преговорите. Обществеността е свидетел, че аз съм един от онези, които през изминалите години бях последователен в позицията, че Съюзът е най-добрата опция за нас, и искрено едва чакам деня, когато ще започнем, а още повече деня, когато ще приключим преговорите за членство. Но в настоящия контекст, когато знаем нашите червени линии и публично ги защитаваме, не трябва да бъдем загрижени за това колко време им трябва на другите да се изправят пред истината за нас. Вместо това трябва да бъдем обсебени от ключовите реформи у нас, от които зависи качеството на живот на нашите граждани", каза Пендаровски в редовното си годишно обръщение пред депутатите в Собранието.

Той подчерта, че от началото на българската блокада до днес се обявява за внимателен и обмислен подход в преговорите, без внезапни обрати, защото според него става дума за въпрос от абсолютно най-висш национален интерес, а когато сте изправени пред предизвикателство от такъв калибър, бързането не винаги ви е най-добрият съюзник.

"Нашият източен съсед през изминалата година имаше серия от избори и, независимо от емоциите, които провокира изборната обстановка, това, което тревожи, е, че чухме реторика, която надхвърля всички досегашни твърдения, свързани с нашата история, език и идентичност. Една от тези тези е, че извършваме систематична дебългаризация, което е сериозно обвинение, което, разбира се, няма нищо общо с реалността. Невъзможно е посланиците на 30 страни, които имат посолства в Скопие, 16 от които са страни-членки на ЕС, които всекидневно следят ситуацията у нас, да не информират столиците си за такъв процес, който, ако го има, би бил равен на геноцид", каза президентът в обръщението си, на което присъстваха и високопоставени държавни функционери, представители на дипломатическите среди и на религиозните общности. Според него от новото правителство на България и от президента, който има нов мандат, се изпращат и послания с по-различен тон.

"С част от тях съм напълно съгласен, а именно да прехвърлим акцента в нашите отношения от миналото в настоящето и вместо за етническите чувства на хората отпреди 10 века да говорим за бъдещето, за енергийно и инфраструктурно свързване и например за Коридор 8, който никога не стана конкурентен на Коридор 10, разбира се, във вреда на македонските и на българските национални интереси", каза президентът Пендаровски.

Той се спря и на темата, свързана по думите му с блокадата на европейските интеграции и която се отнася до това, че продължаващото статукво можело да предизвика дестабилизация на сигурността на държавата.

"Днес искам да кажа ясно пред вас, че става въпрос за анализи и предвиждания, които нямат основа в реалността и които могат само ненужно да разтревожат гражданите. Ние сме членка на НАТО, граничим пряко с три членки на Алианса, а в ЕС всички членки, освен една, смятат, че за началото на този процес сме направили повече от която и да е друга държава-кандидат в момента, когато е трябвало да започне преговорите. Нямаме дилема за това, че европейските интеграции нямат издържана алтернатива за нас, но те, разбира се, имат своя цена. Ако тази цена значи отказване от нашата идентичност, не виждам политик у нас, който ще иска да продаде своя народ за такива европейски интеграции. Неотдавна приетата с консенсус Резолюция в това Собрание за македонските държавни позиции е достатъчно показателна в тази насока, каза президентът Пендаровски.

Той каза, че гражданите могат да бъдат спокойни и подчерта, че дори блокадата да продължи, не ни заплашва никаква дестабилизация на сигурността независимо от нонпейпърите, които някои разпространяват упорито.

"Възможно е обаче нещо друго. Опитът след срещата на НАТО в Букурещ през 2008 г. ни учи, че е възможно да се върнем назад в демокрацията и са възможни форми на авторитарно и популистко управление на отделна личност, група или партия. Но отговорността за такова евентуално развитие на събитията няма да е на нашите граждани, а на нас, политиците. Ние трябва да покажем, че най-сетне сме научили трагичните уроци от неотдавнашното ни минало, когато бяхме на самия ръб на широк граждански сблъсък", каза президентът Пендаровски.

Прекаленото фокусиране върху преговорите с ЕС, смята президентът, остави на втори план това, което е съществено в международните отношения, процесите на изграждане на добри двустранни отношения, преди всичко, както каза, със страните, с които споделяме еднакви цели и ценности.

"Оттук в следващия период ще бъде необходимо с новото правителство с ускорено темпо да пристъпим съм попълване на освободените посланически места и с обединени усилия да посветим по-голямо внимание на двустранните отношения, които обхващат много повече аспекти, отколкото само подкрепа за членство в ЕС", каза Пендаровски в новогодишното си обръщение.