Предстои обявяване на процедура за модернизацията на танковете "Т-72", каза пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той подчерта, че ще бъде много по-евтино един качествен танк, като този модел, да бъде модернизиран и снабден с нови прицелни устройства, отколкото да бъде купен за пет-шест пъти по-голяма стойност нов танк.

Българската армия разполага с достатъчно количество от тези машини, но е важно като начален етап първите около 100 броя да бъдат модернизирани.

До момента нито един лев от бюджета на българската армия не е взет за други цели, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той посочи, че по проекта за доставка на две корвети за флота има излъчена фирма - победител, тя е немската фирма "Люрсен", която още в края на 30-те години на миналия век е доставяла кораби на българския военно-морски и на българския дунавски флот, а един от тези кораби още се използва.

След като отмине пандемията и границите се отворят ще продължат преговорите по детайлите за да се сключи договорът, каза вицепремиерът.

По проекта за доставка на 160 бронирани машини за Сухопътните войски има забавяне във времето пак заради двата месеца карантина в Европа, каза той. По думите му е много вероятно до края на тази година да се стигне до подписване на договори, а плащанията вероятно ще започнат от началото на следващата година. Всичко зависи от това, кога ще приключи извънредното положение, каза той.

Каракачанов изрази надежда с бюджета за следващата година да бъдат осигурени още средства за увеличение на заплатите на българските военнослужещи.

Министърът смята, че извънредната ситуация заради коронавируса не се е отразила върху подготовката на българската армия. Още от 8 март военните училища са били поставени под карантина, но другите формирования в армията, в трите вида въоръжени сили са изпълнявали своите задължения.

Имало е два случая на български военнослужещи, заразени с COVID-19. Единият заразен е офицер, участващ в командването на многонационалната бригада в Букурещ, а другият е в българската мисия в Косово.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие курсантския строй на плаца на НВУ"Васил Левски", където се състоя парадът на сухопътните сили в чест на Деня на храбростта и празника на българската армия.