24 часа след решението на ГЕРБ да опита с правителство в първия мандат премиерското име беше потвърдено и партиите, макар и по-предпазливо, опипаха почвата с коментари. Никой не заяви, че не одобрява личността Мария Габриел, с изключение на "Възраждане", но и никой директно и предварително не заяви подкрепа на правителство, начело с нея.

В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел, обяви още сутринта от трибуната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Самата тя пък излезе в неплатен отпуск от Еврокомисията, докато стане ясно ще го има ли правителството, или няма да го бъде.

Както анонсира Борисов, от четвъртък идва ред на попълването на "празните квадратчета", а именно - офертите към политическите сили и евентуалните министерски кресла, които биха получили срещу натискане на бутона "за" кабинета на ГЕРБ-СДС.

И въпреки че лидерът на първата по численост парламентарна група изведе пред скоби, че първи ще бъдат оферирани от ПП-ДБ, те парираха предложението.

Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личности в него, заяви Даниел Лорер. Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква връзка с кандидата, когото ГЕРБ биха предложили за премиер. Позицията е принципна и няма общо с личността на самата еврокомисарка Мария Габриел, направи уговорката Лорер, като я определи за достойна.

"Възраждане" също повтори, че няма да гласува за кабинет на Габриел и ГЕРБ, а лидерът на партията Костадин Костадинов изрази съмнение, че този опит за кабинет изобщо цели да срещне подкрепа. Габриел беше сравнена с Плевнелиев - и като биография, и като кариера. "Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, а каква политика ще следва той. Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за управление на държавата, поради ред причини", каза Костадинов.

От ДПС пък похвалиха ГЕРБ, че за първи път от две години насам има обявено име на кандидат за премиер навреме и достатъчно рано. Мустафа Карадайъ одобри подхода на Борисов и зачака покана за разговори, за да узнае повече за формулата на кабинета и неговите приоритети. От ДПС също не се впуснаха да коментират персонално номинацията, но лидерът на движението припомни, че по Конституция има разпределени отговорности и ДПС се надява да няма еднолични решения, защото Министерският съвет е колективен орган.

"Да вървим стъпка по стъпка, с разум, с отговорност към проблемите на хората и държавата и в диалог мисля, че може да се намери онази необходима формула за тази ситуация, в която се намираме", коментира лидерът на ДПС.

БСП не каза нито да, нито не, лидерката на партията избяга от личностни оценки на номинираната за премиер, но потвърди желанието си да разговаря за властта. Успоредно с това поканената на преговори Корнелия Нинова упрекна Бойко Борисов, че направил грешка - първо посочил премиера, вместо да изясни програмата и формулата на кабинета.

Ако социалистите получат конкретна покана с оферта за правителството, Нинова е решена веднага да свика Националния съвет на БСП и да организира допитване сред членовете на партията за два-три дни. Попитана дали ще има време за това, тя демонстрира готовност: "Ще имаме /б.р. - време/, веднага свикваме Националния съвет, подготвили сме се отдавна, за два-три дни ще бъдем готови".

"Когато получим конкретно предложение - предлагаме ви Шенген, бюджет, еврозона, примерно. Да има конкретика. Какво да питам сега членовете на пратията? Няма да хабя партийна енергия за глупостите на ГЕРБ", допълни лидерката на БСП. Впоследствие уточни, че има предвид хаотичния подход към разговорите, а не опита на ГЕРБ да състави правителство, нито пък номинацията на Мария Габриел.

Междувременно евродепутатите Сергей Станишев, Петър Витанов, Иво Христов и Елена Йончева излязоха с позиция относно кандидатурата на Габриел, в която се посочва, че "представителите на Делегацията на българските социалисти в ЕП, заявяваме своето категорично несъгласие с всяка форма на колаборация на БСП с ГЕРБ".

В продължение на години, основната идентичност на БСП беше изградена на противопоставяне на модела, наложен от ГЕРБ. Именно това беше посоченото оправдание за участие в четворната коалиция на кабинета "Петков". Влизане сега в дясно правителство, с предварително декларирано намерение за орязване на социалните разходи, би било странно политическо поведение", заявяват Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Сергей Станишев.

ИТН също прозвучаха конструктивно и декларираха готовност за разговори. Именно върху задълбочените преговори поставиха акцента от партията на Слави Трифонов и също настояха да обсъдят приоритети и програми. И може би бяха единствените, които коментираха в лично качество, и то положително, кандидатката за министър-председател. Еврокомисарката Мария Габриел "има добра биография в Европа и това може би е добър знак към нашите европейски партньори", каза Станислав Балабанов.

А скоро след коментарите поканите за преговори бяха потвърдени и графикът беше ясен - Габриел ще се срещне заедно с ръководството на ГЕРБ с четири от политическите сили още в четвъртък. Първи, по ред на номерата, са от ПП-ДБ, както Борисов обеща. От програмата за срещи на кандидата за премиер липсваше само насрочена такава с "Възраждане".

След утрешния ден предстои да разберем кой казва твърдо "не" на кабинета "Габриел". Засега обаче никой не обещава и твърдо "да". Подкрепата на този етап е отказана от ПП-ДБ и "Възраждане", което прави евентуално 101 гласа против правителство с първия мандат. Докато от БСП, ДПС и ИТН отказ нямаше - това са потенциални 70 депутатски гласа. Без социалистите, с подкрепа само от ДПС и ИТН, един такъв кабинет би бил на малцинството, с не повече от 103 гласа. Засега най-добронамерени в поведението и коментарите си изглеждат именно тези две политически сили. Вероятно ключът от ребуса ще дойде с попълването на "министерските кутийки". Ако останат празни, отиваме пак на избори.