Още преди ГЕРБ-СДС да са обявили официално името на предложението си за премиер се появиха и оценки за спряганата като такава Мария Габриел. 

Кого ще предложи първата сила в парламента за министър-председател Бойко Борисов ще обяви в сряда, но разкри, че това ще е "умен, красив, образован" и знаещ езици човек, "който е много харесван и в България, и в Европа". Премиерът, когото ще предложат, бил и "точно този човек, който е необходим на България", обеща още лидерът на ГЕРБ. Минути след брифинга името на Мария Габриел изплува в медиите, а часове след това се появиха и първите политически коментари. 

Според бившия втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, е възможна хипотеза Мария Габриел да е предложението на Борисов за премиер. Лидерът на "Републиканци за България" обаче се опасява, че "тя ще бъде употребена" и че бихме "изгубили силен глас в ЕК".

"Борисов взима нестандартни решения в подобни казусни ситуации. Имали сме подобна ситуация през 2014 г., когато проф. Веселин Вучков напусна и подаде оставка като министър на вътрешните работи. Тогава Борисов постави Румяна Бъчварова на тази позиция, която определено не познаваше системата. Ние виждаме какъв е резултатът няколко години по-късно. Това, което е притеснително за мен, е, че Мария Габриел е изключително почтен човек, образован, но тя през последните 20 години е живяла в чужбина. За нея основният акцент е европейската политика. 

Трябва да стартира нова процедура за еврокомисар, който България трябва да представи. Едно събеседване, изслушване продължава около три месеца. Ние ще загубим един силен глас в ЕК, който да може да бъде чут, особено в такава криза. При всички положения тя ще бъде употребена, но тук Борисов е заложил и нейната бъдеща перспектива, защото знаем, че 2024 г. изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия", поясни лидерът на "Републиканци за България" в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите на Цветанов Мария Габриел има "добра комуникация с всичките евродепутати, които представляват страната ни от всичките политически семейства - и БСП, и ДПС, и ГЕРБ-СДС". Не би получила съпротива при евентуалното ѝ номиниране за бъдещ министър-председател, ако това стане факт, смята още Цветанов. 

Оценка за Мария Габриел дойде и от "Възраждане", които вече обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ заради различия в програмата и основно заради позицията им за приемане на еврото. Лидерът на третата сила в 49-ия парламент Костадин Костадинов определи евентуалната кандидатура на Габриел като "неприемлива".

"Това е "женски вариант" на Плевнелиев, имахме вече един такъв прецедент или президент. Не искам да си представям въобще какво би се случило с един подобен друг експеримент... Пък и ще спестим посредниците. Както се казва, вместо да се налага да носят от американското посолство в МС, директно можем да преместим даже Министерския съвет на "Козяк" 16. Това не е сериозно. Няма как някой да ни убеди, още по-малко пък за кандидатура като Мария Габриел, да дадем своята подкрепа", коментира Костадинов цитиран от БНР. 

"Тя е с добри професионални показатели по отношение на работата ѝ в ЕK, тоест това е добър знак към чуждестранните ни партньори. Но все пак нека видим дали ще е тя. Едно име не означава подкрепа за кабинет", пък коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ" пред NOVA

Депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски също бе попитан за коментар в предаването "Още от деня" по БНТ. "Името на Мария Габриел излезе от медиите, няма как да коментирам нещо, което може би и самият Бойко Борисов не знае", отговори Свиленски.

ДПС също не коментираха преди да чуят официалното предложение на ГЕРБ в Народното събрание.