От коалицията ПП-ДБ не променят позицията си - няма да подкрепят издигнатата за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Това обяви в кулоарите на парламента пред медиите Даниел Лорер. Коментара си той направи веднага след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди официално от трибуната в пленарната зала, че еврокомисарката е номинацията им с първия мандат.

Лорер е категоричен, че тук нищо общо няма личността на еврокомисарката и припомни, че става въпрос за принципно решение на формацията.

"До голяма степен личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения. В партия ГЕРБ има най-различни хора в нея и ние сме твърдо убедени, че там има както хора от едната страна на барикадата, така и хора от другата страна на барикадата", каза той.

"Но въпросът е принципен и пред нашите избиратели ние сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в първата партия ГЕРБ, а не в отделни индивиди в нея", обясни мотивите на своята политическа група депутатът от ПП-ДБ.

ГЕРБ не трябва да бъде допускана до изпълнителната власт е основен мотив, категоричен е Лорер. И допълни, че и ПП, и ДБ многократно са заявили, че българските граждани нямат доверието да поверят на ГЕРБ управлението на държавата.