Мария Габриел има добра визитка и биография в Европа. Предложението да е министър-председател може би е добър знак към нашите европейски партньори. Това обаче нищо не означава - подкрепа за електорален кабинет с мандата на ГЕРБ минава през задълбочени разговори. Това каза депутатът от ИТН Станислав Балабанов след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди името на номинацията си за премиер. 

Балабанов уточни, че "Има такъв народ" все още не е получила покана "за каквито и да е било разговори", затова засега не могат да говорят за подкрепа. Ако има такива - било на лидерски срещи или в експертни групи, ИТН ще държат на програмата и приоритетите. 

"Да, личността е достатъчно доказана в Европа, но не знаем какви ще бъдат идеите и приоритетите на първата политическа сила, която носи огромната отговорност в момента. Най-вероятно в една такава изострена политическа ситуация най-добре е да се състави кабинет на споделените отговорности, защото в него трябва да влязат доказани личности с качества и експертиза, за да могат да извадят България от редицата политически кризи", коментира Балабанов.

Попитан за уточнение какво разбира под "споделена отговорност", той каза: "Не означава нищо още. Означава тепърва разговори по идеи, приоритети и политики, за да видим какво иска да предложи първата политическа сила по отношение на програмата. Личностите е хубаво да са доказани, но са важни политиките, зад които застават". 

Балабанов не коментира и дали са готови да предложат министри, ако бъдат поканени: "Рано е да се говори". Но потвърди, че ИТН е готова да получи мандат за съставяне на правителство, като депутатът на Слави Трифонов е уверен, че ако първият мандат не успее, шансове няма и вторият.