ДПС очаква да получи покана за разговори от кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, заяви в кулоарите на парламента председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ.

"Първо, към настоящия момент имаме кандидат за министър-председател, ако получим покана, ще се отзовем да видим какви приоритети ще ни се представят и каква формула", обясни той.

"В момента имаме обявен кандидат за министър-председател, да чуем от нея поне три или пет приоритета, какво ще обяви като намерения, обясни позицията на ДПС председателят на партията. Мисля, че и Габриел не е очаквала и не е направила цялостна програма за управление, но поне намеренията, приоритетите да чуем, да видим каква формула за правителство предлага, защото много различни формули чухме за последните две години", допълни политикът, цитиран от БТА.

"Сега в момента нашата оценка е, че това е правилният подход. Ако по този начин се реагираше в предишните парламенти, може би те щяха да произведат, като управление, нещо много по-стабилно", лидерът на ДПС.

"Процесът се развива, вече имаме извървяна една стъпка напред, за последните две години и половина имаме кандидат за премиер, обявен от първата политическа сила, и то не в залата за гласуване, а достатъчно рано и навреме", изтъкна Карадайъ. Той добави, че заявката на ГЕРБ да говорят с останалите политически сили в Народното събрание, е положителната стъпка в тази ситуация.

"Да вървим стъпка по стъпка, с разум, с отговорност към проблемите на хората и държавата и в диалог мисля, че може да се намери онази необходима формула за тази ситуация, в която се намираме", коментира лидерът на ДПС.

За кандидатурата на Мария Габриел той припомни, че по Конституция има разпределени отговорности и ДПС се надява да няма еднолични решения, защото Министерският съвет е колективен орган. По-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката и да се върнем към основата, правилата, а не в търсене на месии, да очакваме, че някой отнякъде с магически пръчки ще решава проблемите, смята Мустафа Карадайъ.