Лидерката на БСП Корнелия Нинова е получила покана за среща с Мария Габриел в парламента в четвъртък. Това съобщи самата тя в кулоарите на парламента.

"Ние получихме покана за среща с Мария Габриел, ще отидем, но сме в пълна неяснота за какво ни канят, какво ще обсъждаме", коментира Нинова. Тя уточни, че срещата е между БСП и ГЕРБ-СДС, а ще бъде водена от номинираната за министър-председател Габриел.

Ако получат конкретна покана с оферта за правителството, Нинова има готовност веднага да свика Националния съвет на БСП и да организира допитване сред членовете на партията за два-три дни. Попитана дали ще има време за това, тя демонстрира готовност: "Ще имаме /б.р. - време/, веднага свикваме Националния съвет, подготвили сме се отдавна, за два-три дни ще бъдем готови".

"Когато получим конкретно предложение - предлагаме ви Шенген, бюджет, еврозона, примерно. Да има конкретика. Какво да питам сега членовете на пратията? Няма да хабя партийна енергия за глупостите на ГЕРБ", допълни лидерката на БСП. Впоследствие уточни, че има предвид хаотичния подход към разговорите, а не опита на ГЕРБ да състави правителство, нито пък номинацията на Мария Габриел.

Нинова отказа да коментира самата кандидатура на еврокомисарката.

"Лични оценки няма да давам. Ние сме тук да правим политика, да се отнесем отговорно към този сериозен момент за България. Очакваме Борисов да направи лидерска среща, да предложи приоритети и срок и тогава вече", каза лидерката на БСП.

Тя го упрекна за сгрешения подход да предложи първо премиер, а след това програма и приоритети.

"Смятаме, че г-н Борисов направи поредната грешка. Ние предложихме да има една лидерска среща, на която да се уточнят пет-шест-седем проритета, съгласие и да си поставим разумни срокове и едва тогава да търсим премиера, министрите, уви", коментира соцлидерката. И призна, че към момента не знае какво точно се предлага - дали правителство на малцинството, дали от експерти, дали от личности и с коя точно програма.

"Ние очакваме ред в хаоса да сложат. Трябваше по друг начин да се подходи. Първо трябва да изясним всичко останало, има ли приоритети, има ли срок, има ли разбирателство", добави тя. Но беше категорична, че ще се явят на разговорите с ГЕРБ, защото има ред, правила и възпитание.