Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) обяви в декларация, че с влизането си в изпълнителната власт ПФ стават третият коалиционен партньор и трябва да има допълнителни гаранции срещу техни ксенофобски действия, предаде БНР.

Причина за искането е постигнатият компромис по казуса "Орхан Исмаилов", с който в замяна на подкрепата си за кабинета от Патриотичния фронт получиха постове и договориха преместване на новините турски език от БНТ 1 в БНТ 2.

"За нас това означава включване на ПФ като трети управляващ партньор. НПСД ще настоява за включване в коалиционното споразумение на допълнителни текстове, възпиращи ксенофобското и дискриминационно отношение. Категорично се противопоставяме на търгуването под шантаж на етническа политика и човешки права за конюктурна изпълнителна власт", добави Корман Исмаилов.

По думите му новините на турски език не са тема от политическия дневен ред на страната, а достижение и символ на толерантността и стремежа за интегриране на българската нация.

Исмаилов призна, че докато ГЕРБ са се разграничили от ПФ още по време на преговорите за сформиране на правителство, то част от депутатите в РБ са проявили изключително желание за компромис.

"В резултат на това е взето решение за ефективно включване на Фронта в изпълнителната власт и търгуването на новините на турски език. Стои въпросът дали задкулисните решения за взети с подкрепата на ГЕРБ, т.е. дали пред обществото се разиграва лошото ченге ГЕРБ и доброто ченге РБ. Сценарий, който се опитва да легитимира дискредитираните патриоти", заяви още лидерът на НПСД.

ДПС: Балкански мракобес и грозна сделка

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от парламентарната трибуна, че четвъртата (РБ) и петата (ПФ) политически сили са се събрали да спасят властта и тя очаквано е оцеляла, но въпросът е за цената.

По думите му представителите на РБ - зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов и областният управител на София-град Весели Пенев, вече ще работят под пряк ксенофобски надзор.

"Другата цена, която ще се плати, проявява порока на днешното управление. Жертвеният агнец е правото на малцинствата да получават новини на майчиния си език чрез ефира на БНТ 1. Когато постиженията на демокрацията се поднасят в жертва на ксенофобията, това вече не е Европа, това е балкански мракобес", добави Местан.

По думите му, ако новините на турски бъдат преместени, отговорността няма да е само на ПФ и на РБ, а и на ГЕРБ. Според него не е маловажен и въпросът как така две политически сили вземат решение за намеса в програмната политика на една независима медия. Къде отиде свободата на словото, къде е СЕМ, попита реторично той.

Лидерът на ДПС приветства позицията на премиера Бойко Борисов да удържи на натиска и да не снеме от длъжност Исмаилов, но подчерта, че тази позиция трябва да бъде продължена. Според Местан, ако оставането му на поста е за сметка на новините на турски, това вече не е принцип, а грозна сделка.

Коалицията, която управлява, не е идеологически разнородна и не е ценностно несъвместима, заяви още Местан и се обърна към колегите си:

"Понеже сте си лика прилика, съвсем сте си хармонични. Правите опити да имитирате и различия, като например при избирането на Слави Бинев. От една страна не сте съгласни да бъде председател на Комисията по култура и медии, но, от друга, нямате нищо против, дори с охота приемате с неговия глас да седите тук като министри".