В десния алианс влизат "Движение България на гражданите", ДСБ, СДС, "Зелените", БЗНС, партията "Синьо единство", Националната партия "Свобода и достойнство".

За "Зелените" снощи излезе информация, че напускат блока, но тази сутрин
съпредседателят на партията Борислав Сандов я опроверга и добави, че засега  няма да преговарят с останалите формации за предизборна коалиция.
Ако имало такава, тогава щели да излязат от блока.

Пред БНР Сандов каза, че решението за излизане от Реформаторския блок било взето в събота на Национален съвет на партията, но късно вечерта, когато не е имало кворум. Затова снощи ръководството на партията е отменило това решение.

По-късно днес обаче от Националния съвет на "Зелените" поискаха оставката на Сандов, защото той и други хора в ръководството на партията допуснали участието ѝ "в структури и с лица, които не са дали ясни гаранции, че не са свързани с мафията", пише "Дневник". 

Сандов отговори, че ще подаде оставка, щом това бъде доказано.

"Причина за разделението е неясното отношение на "Зелените" към Реформаторския блок. Част от ръководството е на мнение, че партиите в блока не са достатъчно реформирани, за да работим с тях, други мислят, че така или иначе няма с кого другиго да работим",
каза съпредседателят Андрей Ковачев.

Бъдещето на реформаторите

Реформаторската инициатива е отвъд коалицията и не засяга само партиите, а целия обществен живот - това е един от изводите на днешната среща между лидерите на формациите от Реформаторския блок, които започнаха първите официални разговори за трансфрормиране в траен политически субект.
Това съобщи по-късно пред БТА лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

"Да, не изключваме съвместно явяване на избори, като запазим физиономиите на партиите", коментира тя.

Кунева подчерта, че това е само първият разговор и партиите тепърва ще се допитват до своите членове по тази тема.