Депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, който е сред вносителите на проекта, съобщи пред bTV, че вече има работна група към вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"Има две причини шофьор да бъде хванат без книжка – да му е била отнета или да не си е извадил такава. Ние предлагаме при първо такова нарушение шофьорът да получава акт, а при второ – да го грози ефективна присъда", обясни Славов.

Началникът на отдел "Пътна полиция" в ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски съобщи пред Нова телевизия, че всяка седмица „Пътна полиция” хваща по 600 нарушители без книжки – шофьори, които или никога не са имали свидетелство за правоуправление, или то им е отнето и продължават да карат.

Според статистиката на МВР, малко над 300 водачи пък са хванати с алкохол. 25 деца са загинали миналата година като пътници в катастрофи, а към днешна дата по пътищата в страната са загинали 33-ма души повече в сравнение с миналата година. 90% от хората в цялата страна ползват колани, ако са на предната седалка, но не е така, ако са на задните седалки.

"Искаме да сложим стационарни камери на всички места, където има концентрация на пътнотранспортни произшествия, това е начинът за контрол. Усилията, които полагаме са на предела на възможностите. Контрол се осъществява постоянно", увери комисар Рановски.

В началото на юли премиерът Бойко Борисов призова за скъсяване на съдебния процес и промяна в закона, с която престъпниците веднага да понасят отговорност.

"В КАТ - един, втори, трети акт, докато не мине давностният срок. Каква е превенцията на този, който кара без книжка? "Не казвам да върнем тухларните, но имаше превантивен ефект, когато те хванат и понасяш веднага отговорността", категоричен бе министър-председателят.

На 5 май м.г. 31-годишният Хуриет Сюлейманов удари челно автомобил с четирима младежи на пътя София-Русе край Луковит. 20-годишните Владислав Горанов и Николай Менков загинаха на място, а по-късно в болница почина и 20-годишната Цветелина Таслакова. Четвъртият младеж - Иван Иванов, е със средна телесна повреда.

При разследването се оказа, че Сюлейманов никога не е имал свидетелство за управление на МПС, а шофира от 18 години. Наложени са му и 12 присъди от общ характер, повечето от които за нарушения на Закона за движение по пътищата.

През юни т.г. Окръжният съд в Ловеч осъди рецидивиста на 15 г. затвор при първоначален строг режим.